Regija
SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok
Objavljeno 16. lipnja, 2024.
ZOLJAN - Na spomeničkom prostoru gubilišta šume Crni potok u Zoljanu održana je komemoracija u spomen na žrtve iz Našica i okolice pogubljene 1945. godine. Na mjestu spomen-kosturnice održana je koncelebrirana misa koju je predvodio fra Tomislav Faletar, župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama. Nakon mise članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga ratnih veterana, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije te Grada Našica položili su vijence i upalili svijeće.

Izrazivši najdublju sućut članovima obitelji stradalih, predsjednik ogranka Udruge Hrvatski domobran Našice Željko Tomić podsjetio je na masovne likvidacije vojnika i civila, ubijenih u lipnju i srpnju 1945. na Crnom potoku.

Nakon rata, osobito poslije bleiburške tragedije, na stotine sudionika križnoga puta kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz našičkih i susjednih sela doveli su u šumski prostor Crni potok i tu im s lažnim svjedocima presudili i potom ih ubili. Na temelju dosadašnjih spoznaja smaknuća su izvedena najmanje četiri puta, a pripisuju se pripadnicima KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije). Okupljenima se obratio i gradonačelnik Krešimir Kašuba. ‘’Naša je dužnost promicati hrvatsku povijest te istinu o Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu’’, rekao je Kašuba. S. Fridl
Možda ste propustili...

GLAZBENO-ZABAVNA MANIFESTACIJA

Počnju “Ljetni susreti u Samatovcima”

BONAVITOM I KRIJESOVIMA POČELI 58. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Šampion Bonavite graševina iz Karanca

Najčitanije iz rubrike