Ekonomija
MNOGE TVRTKE S DEFICITOM RADNIKA

Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Prednosti robota uključuju smanjenje pogrešaka i oštećenja, rekao je Stražanac
Zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna su zanimanja. Smatra to 45 % anketiranih tvrtki u anketi o radnoj snazi koju je provela Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Rezultati ankete predstavljeni su na okruglom stolu Logističko-distributivni izazovi u opskrbnom lancu, koji je organizirao Sektor za trgovinu HGK-a. Vodeći stručnjaci iz industrije razmijenili su iskustva i raspravili o najnovijim trendovima i inovacijama u logističkom sektoru.

“Zbog ulaska Hrvatske na dva nova TEN-T koridora otvaraju se prilike da se Hrvatska pozicionira kao glavni logistički centar za JI Europu. Ako sagledamo cjelokupni logistički lanac, on je u posljednje vrijeme doživio izazove u svim svojim segmentima. Dobava proizvoda s Dalekog istoka doživjela je promjenu ruta, što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenje brodova, ali i oscilacije cijena prijevoza, a kraći su logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage", naglasila je Maja Bogović, direktorica Sektora za trgovinu HGK-a.

Povećanje produktivnosti


“Pojedini procesi, poput utovara i istovara prikolica, još su gotovo netaknuti automatizacijom, što stvara visoke operativne troškove. Uvođenje fleksibilne automatizacije u logističko-distributivne centre temelj je za znatne uštede, povećanje sigurnosti i rješavanje problema nedostatka radnika. Roboti preuzimaju teške i opasne fizičke poslove, a zaposlenici upravljaju flotom robota. Prednosti robota uključuju veću preciznost i dosljednost, smanjenje pogrešaka i oštećenja robe te povećanje produktivnosti i učinkovitosti", rekao je Kruno Stražanac, direktor uspjeha klijenata i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Suradnja tvrtki Gideon i Orbico jedan je od primjera istaknutih na okruglom stolu koji dokazuje da se gradnjom modernih skladišno-logističkih kapaciteta smanjuju troškovi i podiže kvaliteta usluge.

“Izgradnjom novog logističko-distributivnog centra u Gornjoj Zdenčini proširujemo logističke kapacitete za 43.500 m², odnosno za 63.000 paletnih mjesta raspoloživih za usluge distribucije ili ugovorne logistike. Dodatni skladišni kapaciteti, implementacija novih i unaprijeđenih tehničko-tehnoloških rješenja, kontinuirana edukacija logističkih djelatnika, kao i dodatno zapošljavanje, rezultiraju dizanjem kvalitete i konkurentnosti", izjavio je Marko Popović, voditelj logistike iz Orbica.

Inovativna rješenja u automatizaciji logističkih procesa robne kuće IKEA Zagreb predstavio je Hrvoje Solarić.

“Naš sustav Goods-2-Person: bins automatizira ispunjavanje online narudžbi koristeći se robotima i pametnom organizacijom spremnika olakšava radnicima nalaženje i skupljanje artikala prije slanja. Tu su i dronovi, koje smo uveli prije dvije godine, a koji svake noći lete kroz skladište i uz visoko sofisticiranu tehnologiju omogućuju stalno ažurirani pregled inventara", rekao je Solarić, voditelj Odjela za realizaciju potreba kupaca.

Obrazovanje u logistici usmjerava se sve više upravo na stvaranje vještina koje će omogućiti budućim radnicima prilagodbu i integraciju s robotiziranim sustavima. Kako bi ponudila kvalitetnu radnu snagu u tom sektoru, Srednja škola Jastrebarsko udružila se s tvrtkama Kaufland Hrvatska i Jamnica plus.

“Odabir srednje škole treba biti vođen mogućnostima zapošljavanja i osamostaljivanja mladih. Važno je nuditi zanimanja koja su tražena na tržištu rada, povezujući obrazovne institucije s potrebama poslodavaca, kao što su Kaufland i Jamnica. Dodala bih da Grad Jastrebarsko podržava učenike financiranjem udžbenika i opreme, posebno za tehničare logistike i špedicije. Sveučilište Sjever nudi daljnje školovanje, a svi dionici zajedno stvaraju uspješnu priču suradnje obrazovanja, gospodarstva i lokalne zajednice", poručila je Sonja Stipanović, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko.

Lanci opskrbe


Kaufland i Jamnica su na panelu Izazovi tržišta radne snage u logističkom sektoru podijelili svoja iskustva sa stipendiranjem učenika SŠ Jastrebarsko koji se obrazuju za tehničare za logistiku i špediciju.

“Stipendiranjem učenika koji se obrazuju za zanimanje tehničar za logistiku i špediciju želimo podržati mlade u odabiru njihova zanimanja koje je perspektivno zanimanje budućnosti. Drago nam je što provođenjem stručne prakse u našem logističko-distributivnom centru možemo podići kvalitetu njihova obrazovanja te im pružiti uvid u okruženje koje će za koju godinu možda postati i njihovo buduće radno mjesto. Nadamo se također da će stipendije koje im pružamo osigurati bezbrižnije dane u školskim klupama", rekla je Renata Banović, voditeljica regrutiranja zaposlenika i brendiranja poslodavca u Kaufland Hrvatska.

Zdenka Rupčić
Budući lanci opskrbe ovisit će o sposobnosti brze prilagodbe
“U ovoj školskoj godini Jamnica je stipendirala cijeli razred učenika smjera tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko. Jamničin glavni logističko-distributivni centar nalazi se u Jastrebarskom, kraju u kojem živi većina naših zaposlenika. Lanac opskrbe jedan je od ključnih dijelova Jamničina poslovanja, a četverogodišnjim stipendiranjem tog deficitarnog zanimanja želimo pridonijeti kvalitetnom obrazovanju budućih stručnjaka logistike, podržati razvoj lokalne zajednice, ali ujedno osigurati održivost poslovanja, jednog od ključnih segmenata našeg poslovanja”, istaknuo je Darko Markušić, direktor skladištenja Jamnice plus, kompanije koja posluje unutar Fortenova grupe. Budući lanci opskrbe ovisit će o sposobnosti brze prilagodbe, uvođenju novih tehnologija, kvalitetnoj radnoj snazi i primjeni održivih praksi u poslovanju, zaključeno je na okruglom stolu o budućnosti logistike na domaćem i stranom tržištu.

U anketi je sudjelovalo 176 poduzeća
U anketi koju je ispunilo 176 tvrtki, od kojih je gotovo polovina iz sektora trgovine, jedna od pet tvrtki izjavila je kako očekuje da će u sljedeće dvije godine najveća potražnja biti upravo za zanimanjima u području logistike i distribucije. Nedostatak radne snage industrija sve više nadomješćuje robotizacijom i automatizacijom, istaknuto je na panelu Logistika u Hrvatskoj – danas i sutra.