Regija
SPEKTAKL U COLONIA AURELIA CIBALAE

Krenuli 11. Rimski dani pod geslom "Oni za kojima uzdišu djevojke"
Objavljeno 15. lipnja, 2024.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Mimohodom sudionika 11. Rimskih dana od središta Vinkovaca do Arene i hladovini starih stabala parka Lenije gdje je ovog vikenda pravi rimski grad, sinoć je započela ovogodišnja manifestacija pod motom „Oni za kojima uzdišu djevojke” koja želi zorno pokazati kako se živjelo u ovom gradu koji je u Rimskom carstvu bio važna postaja i zvala se Colonia Aurelia Cibalae. Ulicama grada i parkom Lenije ovog vikenda vladaju Rimljani, Rimljanke, legionari, gladijatori i brojni posjetitelji koji uživaju u čarima antike.

 

U središtu zbivanja su drevni sportaši, velike zvijezde tih vremena, dakle „oni za kojima uzdišu djevojke”, nekada i danas... Boks, bacanje kugle i koplja, hrvanje, trčanje i ostali olimpijski sportovi prikazani su pred mnogobrojnom publikom u Areni, a sve ih je budnim okom pratio rimski car kojemu su se sudionici svim silama pokušali svidjeti.

-Naglasak je na sportu i Olimpijskim igrama obzirom na veliko natjecanje koje upravo počinje. Sve smo povezali s kulturom i imamo preko 200 sudionika, osim iz Vinkovaca stigli su iz Italije, cijele Hrvatske, Orahovice, Osijeka… Jako puno ljudi koji su već nekoliko godina povezani s događajem koji nastaje u njihovoj kreaciji i stvaranju, svi aktivno oživljavaju antiku – pojasnio je režiser programa otvaranja Vjekoslav Janković.

Među njima su bili i Aristosi iz plemena Suebi, Germani plaćenici u rimskoj legiji Prima Valentiana.

-Mi smo u kasnoj antici branili granicu Rimskog carstva na području Podunavlja, Vinkovci su bili jedno od glavnih sjedišta. U to vrijeme je jako puno Germana bilo u službi, čak i legionara. Civilizacije su se međusobno ispreplitale, čak su i Rimljani prihvatili nositi hlače što je za njih ranije bilo sramota, za razliku od Germana. Uz hlače, prihvatili su i dugačke mačeve Spatum koji su se nosili uglavnom u 1. i 2. stoljeću - rekao je jedan od Germana pokazujući publici svoje vještine.

Uz „one za kojima uzdišu djevojke”, sportaše, u areni su se našli i žongleri vatrom, plesači i plesačice, ali i najmanji predstavnici nekadašnjih Vinkovaca koji su prigodnim programom podsjetili na nekadašnji život na ovim prostorima.

-Rimskim danima slavimo upravo bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa jednog od najstarijih svjetskih gradova, grada koji i danas odiše jednim posebnim šarmom, nečim što se ne može riječima opisati, što se mora doživjeti. Tu se kriju i ogromni turistički potencijali koje organizacijom ovakvih atrakcija želimo dodatno razvijati kako bi u konačnici u godini imali što više događaja koji će privlačiti goste iz cijele Hrvatske – rekao je na otvorenju zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

 

Program Rimskih dana u subotu i nedjelju, započinje od jutra i traje do mraka, pa i po mraku. Od 10 sati otvoren je Rimski sajam i otvoren je sve do 23 sata. U isto vrijeme otvara se i Rimski gastro koji ipak traje duže, do ponoći. Od jutra traje i prikaz života u taboru. Što se na Rimskom sajmu prodaje, na radionicama se izrađuje, pa ih ima pregršt i također traju od jutra. Rimske radionice zajamčena su zabava, stjecanje novih vještina, otkrivanje skrivenih hobija i sasvim sigurno – ponovno uzdisanje za Vinkovcima, kažu organizatori.

M. Flego

Možda ste propustili...

ZASLUŽNIMA ĆE URUČITI I DVA SREBRNA GRBA I DVIJE ZAHVALNICE

Dobitnik Zlatnog grba Grada KK Županja

GRADSKO VIJEĆE VINKOVACA

Poznati dobitnici gradskih priznanja

NA 13. SAJMU ĐAKOVO EXPO ZLATNE RUKE VIŠE OD 40 IZLAGAČA

Udruženje obrtnika Đakovo imalo prvi panel Sadašnjost i budućnost obrtništva OBŽ-a

Najčitanije iz rubrike