Kultura
ORGULJAŠKA I KOMORNA GLAZBA

Koncert ansambla Projekt Lazarus na Prandau festivalu u Donjem Miholjcu
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
DONJI MIHOLJAC - Prandau festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu nastavljaju se u nedjelju, 16. lipnja, gostovanjem ansambla Projekt Lazarus. Program počinje u 19.30 prezentacijom izdavačke aktivnosti ansambla, a u 20 sati održat će se koncert.

Projekt Lazarus osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar i djeluje na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine. Ansambl se bavi istraživanjem, revitalizacijom, promocijom i prezentacijom hrvatske glazbene baštine. Osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audiozapisi ili videozapisi. U nastojanju otimanja zaboravu spomenika ponajprije hrvatske glazbene baštine, koja potvrđuje pripadnost zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom korpusu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela renesansnih, baroknih, ali i modernih kompozitora, čija su ostavština jedinstvena umjetnička ostvarenja.

Okuplja glazbenike kojima je cilj što izvrsnije predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu nastalu u razdoblju od 16. do 18. stoljeća i približiti je široj publici. Projekt Lazarus ostvario je znatan broj koncertnih nastupa poput sudjelovanja na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču u St. Peterskirche, zatim na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido u Veneciji, na Varaždinskim baroknim večerima, na međunarodnom Festivalu Seviqc u Brežicama Ansambl Projekt Lazarus je također nastupao promovirajući hrvatsku glazbenu baštinu i u Rimu, Bernu, Münchenu, Strasbourgu kao i drugim gradovima Hrvatske i Europe.

Projekt Lazarus već je dobro poznat donjomiholjačkoj publici. Gostovao je 2021. godine u sklopu 2. Prandau festivala, a koncert je održao u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela. Izveden je koncertni program ‘’Cithara octochorda 320.’’ u povodu 320. godišnjice prvotiska istoimene zbirke sakralnih i liturgijskih napjeva na hrvatskom i latinskom jeziku. Na programu su se našla ponajbolja ostvarenja dvaju vrsnih hrvatskih skladatelja - katoličkih svećenika iz prve polovine 17. stoljeća, Ivana Lukačića i Vinka Jelića, te talijansko-hrvatskog skladatelja Damjana Nembrija. S.Fridl
Ansambl se bavi istraživanjem, revitalizacijom, promocijom i prezentacijom hrvatske glazbene baštine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike