Kultura
DOBITNICI 57. NAGRADE “GRIGOR VITEZ”

Andrijana Grgičević, Ana Salopek, Maja Biondić i Zoran Pongrašić
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Pisci Andrijana Grgičević i Zoran Pongrašić te ilustratorice Ana Salopek i Maja Biondić ovogodišnji su dobitnici 57. Nagrade "Grigor Vitez" za dječju književnost i ilustraciju.

Andrijana Grgičević dobila je Nagradu "Grigor Vitez" za najbolji tekst za djecu za roman "Dragi ja iz prošlosti, platit ćeš mi za ovo!", koji je objavio zagrebački nakladnik Ibis grafika, a Zoran Pongrašić nagrađen je za najbolji tekst za mladež za roman "Kuja za vješanje" u izdanju Knjige u centru.

Nagradu "Grigor Vitez" za ilustraciju za stariju djecu, za slikovnicu "Čuvarica stabla" u izdanju Knjige u centru, osvojila je ilustratorica Ana Salopek, a ilustratorica Maja Biondić osvojila je nagradu za ilustraciju za mlađu djecu, za slikovnici "Pas iz kartonske kutije", koju je objavila Knjiga u centru.

Dobitnica nagrade "Ptičica" za 2023. u izboru Dječjeg žirija Nagrade "Grigor Vitez" su spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić u kategoriji najbolje prozne, pjesničke ili dramskea knjiga za roman "Dan kada sam ubrala cvijet", objavljen u nakladi Ljevak.

Nataša Ozmec i ilustratorica Ana Salopek osvojile su nagradu "Ptičica" za najbolju slikovnicu "Mi smo prijateljice: tako i treba" u izdanju zagrebačke Planetopije.

Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" za 2023. godinu dodijeljene su Margareti Vidmar i Darku Matiću za iznimno maštovit prvijenac osebujna stila koji ukazuje na nezamjenjivu ulogu umjetnosti i imaginacije u našim životima, za roman "Narančasti otok" u izdanju nakladnika Profil.

Julijana Matanović pohvalu je dobila za dojmljiv roman složene narativne strukture i fikcionalizaciju znanstvenog diskursa u dječjoj književnosti "Sve bratove adrese" u nakladi Umjetničke organizacije Lađa vode iz Zagreba.

Pohvala je dodijeljena i Ljiljani Vidović za kompletno ostvarenje u zbirci poezije "Izvrnuto naglavačke zbrda-zdola naopačke", u izdanju HDKM-a iz Zagreba, i ilustratoru Manuelu Šumbercu i dizajneru Antunu Juraju Gracinu za grafičko oblikovanje slikovnice "Jura i klupko laži", koju je objavio Profil.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u četvrtak, 20. lipnja, u zagrebačkoj kavani Palainovka u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj te osnivača i organizatora Nagrade "Grigor Vitez". Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. H
Julijana Matanović pohvalu je dobila za dojmljiv roman “Sve bratove adrese”

Možda ste propustili...

OSJEČKI MUZEJ SLAVONIJE

Izložba s pričama o demokraciji

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u osječkom školstvu

Najčitanije iz rubrike