Ekonomija
KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Kineske tvrtke službeno su zatražile otvaranje istrage o uvozu svinjetine iz Europske unije (EU) tvrdeći da se prodaje po umjetno niskim cijenama, izvijestio je državni list Global Times. Kina je prošle godine uvezla svinjetinu, uključujući iznutrice, u vrijednosti od šest milijardi dolara, a više od pola stiglo je iz EU-a, prema podatcima carinske uprave. Prošlog tjedna kineski državni Global Times objavio je, pozivajući se na izvore u poslovnim krugovima, da kineski proizvođači planiraju zatražiti antidampinšku istragu o uvozu nekih proizvoda od svinjetine iz EU-a. U četvrtak je list na platformi X objavio, pozivajući se na "insajdersku" informaciju, da su kompanije službeno zatražile istragu, ne navevši koje bi proizvode trebala obuhvatiti. Nisu imenovali ni tvrtke koje su podnijele zahtjev.

Upitan je li točno da kineske kompanije kod vlade lobiraju da se pokrenu istrage o uvozu mlijeka, mliječnih proizvoda i svinjetine iz EU-a zbog mogućih subvencija i dampinga, glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare da kompanije imaju pravo tražiti istragu.

Domaća industrija ima pravo podnijeti zahtjev za otvaranje antisubvencijskih i antidampinških istraga kako bi zaštitile svoja legitimna prava i interese te kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje tržišta, u skladu s relevantnim kineskim zakonima i propisima WTO-a, rekao je glasnogovornik He Yadong, a prenijela kineska agencija Xinhua.

Istražna agencija proučit će prijave u skladu sa zakonom i, ako se steknu uvjeti za pokretanje postupka, zatražiti dokumente i objaviti priopćenja, dodao je He.

Kina je važno tržište u prvom redu svinjskih nožica, ušiju i iznutrica, a najveći je opskrbljivač svinjetine lani bila Španjolska. Slijede Brazil i Sjedinjene Države, a skupina velikih dobavljača obuhvaća i Francusku, Dansku i Nizozemsku.

Iz Europske komisije su u odgovoru e-poštom Reutersu o mogućim kineskim istragama o uvozu svinjetine i mliječnih proizvoda iz EU-a kazali: "Kineska vlada može zatražiti rješenje spora pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i ne mora posezati za kaznenim protumjerama."

Tijekom posjeta Novom Zelandu kineski premijer Li Qiang istaknuo je u razgovoru s predstavnicima tvrtki kontinuirano jačanje potražnje za prehrambenim proizvodima visoke kvalitete, poput mliječnih proizvoda, govedine i janjetine.

Novi Zeland najveći je proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu i glavni dobavljač Kine. Analitičari nagađaju da bi, ako Kina uvede carine na uvoz iz EU-a, najveći dobitnici mogle biti upravo tvrtke s Novog Zelanda.

Kineske carine ili trgovinske prepreke uvozu mliječnih proizvoda iz EU-a mogle bi pomoći Novom Zelandu da još više poveća svoj tržišni udio, rekla je analitičarka na novozelandskoj burzi Cristina Alvarado. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike