Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP-u nedostaje vođa, ali i konkretni sadržaj
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
SDP, koji je po snazi nekim čudom još uvijek druga politička stranka, jedva preživljava, ali se ipak nada promjenama nabolje. Za to su im potrebne bar dvije odlučujuće opcije. Prva je karizmatični vođa, a druga, prema mnogima, važnija, potpuna transformacija u modernu socijaldemokratsku stranku s jasnim programskim odrednicama.

Stoga je i Predsjedništvo SDP-a na sjednici u utorak odlučilo da se izbori za novog predsjednika održe 14. rujna, a nakon sjednice aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić prvi je objavio da će se kandidirati za predsjednika stranke. “Zbog velikog broja preferencijalnih glasova i zbog liste koju sam nosio i koja je u Hrvatskoj imala najbolji rezultat, odlučio sam da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a. Želim da SDP bude prvi, a ne drugi”, najavio je svoju kandidaturu za čelnika najveće oporbene stranke. No, kao što je poznato, riječ je ipak o, iako uglavnom uspješnom, (pra)starom članu vodstva stranke, pa će, ako pobijedi, biti zanimljivo pratiti eventualne promjene. Još uvijek aktualni predsjenik Peđa Grbin objavio je pak da se neće više kandidirati za predsjednika, kao ni za jednu od vodećih funkcija, nego će samo obnašati dužnost saborskog zastupnika. Dakle, Hajdaš Dončić za sada je jedini SDP-ovac koji je objavio predsjedničku kandidaturu za petog predsjednika, a za njega se nagađa da uživa i potporu aktualnog predsjednika države Zorana Milanovića. Uz njegovu, mediji nagađaju o mogućim predsjedničkim kandidaturama Tonina Picule, Mirele Ahmetović, Miše Krstičevića, Mišela Jakšića i Biljane Borzan, koja je za sada otklonila tu mogućnost. Inače, tko god naslijedi Grbina, doći će u nezahvalnu situaciju. Ovo je treći SDP-ov mandat u opoziciji. “Ako ste 13 godina u opoziciji, a želite biti stranka na vlasti, onda nešto morate mijenjati. Moje mišljenje je da oni trebaju jedno duboko i ozbiljno restrukturiranje kako bi ponovno došli u situaciju da osvoje vlast u Hrvatskoj”, rekao je Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sličnog mišljenja su i mnogi ugledni SDP-ovci, koji su upozorili i na brojnost problema u stranci. “Novi predsjednik ili predsjednica SDP-a za početak treba shvatiti da nije više dovoljno samo govoriti protiv HDZ-a i očekivati da ti vlast padne sama u ruke nego i da treba imati stvarno prepoznatljive politike i vrijednosti”, rekao je Davor Matijević, predsjednik SDP-a Split. Uglavnom, za izlazak SDP-a iz krize bit će očito potrebno mnogo više od promjene šefa stranke.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

IRANSKO VRENJE: TEHERAN UOČI IZBORA NOVOG PREDSJEDNIKA

Sukcesija je ključni trenutak u oblikovanju putanje Irana

OBLJETNIČKA GODINA VELIKOG KORČULANINA

Marko Polo - čovjek za sva vremena

Najčitanije iz rubrike