Magazin
IZAZOVI VREMENA

Prvi kontakt, vječna ljubav: Holydate - aplikacija za sklapanje brakova
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
SVETI SPOJ: UPOZNAVANJE U VIRTUALNOM SVIJETU MOŽE BITI AUTENTIČNO I DOSTOJANSTVENO KAO I UŽIVO...
Prva hrvatska aplikacija za upoznavanje slobodnih katolika - Holydate oduševila je brojne korisnike koji su već u prva 24 sata od lansiranja pohitali preuzeti je. U prvih nekoliko dana tako je preuzeta više tisuća puta, a danas je u samom vrhu preuzimanja u Hrvatskoj.

Ova aplikacija namijenjena je svima koji žive katoličku vjeru, nemaju sklopljen sakrament ženidbe te žele hodanje sa svrhom koje vodi u sakrament braka. Cilj je aplikacije olakšati upoznavanje i prvi kontakt osobama koje žele zasnovati obitelj, a sudeći prema odazivu, ova aplikacija će uskoro spojiti mnoge.

- Reakcije korisnika su pozitivne, ljudima se sviđa, jednostavna je za korištenje, modernog dizajna i već se naveliko osobe dopisuju i dogovaraju kave. Što nas posebno veseli jer zapravo vidimo kolika je potreba bila na tržištu za nekom takvom aplikacijom - kaže odazivom i prvim dojmovima zadovoljna Ivana Matković, osnivačica aplikacije Holydate. Naime, Ivana je kroz molitvu i razmatranje doživjela Božji poziv da pokrene mobilnu dating aplikaciju za katolike te druženja uživo - što je i napravila još prije tri godine.

U DOBROJ VJERI...


Prije tri godine kreirana je Facebook grupa Holydate, koja sada broji više od 4400 članova, a do sada je održano preko 80 susreta uživo, od hodočašća, ljetovanja, partyja, izleta, speed dateova i ostalih događanja. Plod tih druženja je devet brakova, dvije bebe te mnogo veza koje danas idu prema braku, što je samo po sebi golem uspjeh za projekt koji u početku možda to i nije nagovještavao.


Uostalom, Ivana Matković također je svog supruga upoznala baš na jednom od Holydate druženja, stoga i iz vlastitog iskustva preporučuje svim slobodnim katolicima i aktualne prijave za nadolazeće Holydate ljetovanje koje će se održati u tri termina u Splitu. Prva dva termina krajem srpnja su za dob do 45 godina, a treći termin u kolovozu za dob od 40 godina i više.

- Organiziranim susretima uživo želimo potaknuti korisnike da izađu, druže se i upoznaju u realnom životu, dok je cilj aplikacije da ona bude prvi kontakt i mjesto gdje će uz mogućnost virtualnog upoznavanja osobe dobivati i obavijesti o svim organiziranim susretima uživo. Tako su najveća razlika naspram ostalih dating aplikacija mogućnost i nastavak druženja na našim susretima na kojima potičemo sve da izađu te se upoznaju uživo. Susreti se trenutno održavaju u Zagrebu, ali planiramo ih proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj te za različite dobne skupine - kaže Ivana.


Da je upravo takvo nešto nedostajalo na našem tržištu pokazuju brojke preuzimanja koje svakog dana rastu, ali i reakcije ljudi koji nam se javljaju:

- Iznimno nas veseli da je ideja o mobilnoj aplikaciji konačno postala finalni proizvodi i da nakon više od tri godine planiranja, dizajniranja, programiranja, izrade i testiranja aplikaciju možemo plasirati u javnost. Prvo sam krenula s organizacijom događanja, a paralelno sam istraživala tržište za aplikaciju: skupljala informacije, ponude programera, razlučivala koji oblik financiranja odabrati, osmišljavala koncept, funkcionalnost i sl. Radi se o velikom projektu za čiju je izvedbu trebalo puno vremena, samo programiranje trajalo je 10 mjeseci. Također, u tom sam se razdoblju i udala, doživjela prvu trudnoću i rođenje djeteta, što je također usporilo projekt. Bogu hvala na mom suprugu, koji mi je velika podrška i pomoć te zajedno sa mnom sudjeluje u realizaciji cijelog projekta - zaključuje Ivana Matković.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje, nudi besplatno kreiranje profila, listanje drugih profila, lajkanje i ako je obostrano i dođe do spoja, osobe se mogu dopisivati u chatu. Dodatne funkcionalnosti koje se mogu koristiti uz plus ili premium pretplatu su: odgovori na 30 "Bolje me upoznaj" pitanja, vidi kome se sviđam, superlajk i poruka uz superlajk. Superlajk je funkcionalnost koja omogućava da naš profil iskoči prvi našoj simpatiji na listi s oznakom zvjezdice što znači da nam se netko posebno sviđa.


Aplikacija funkcionira tako da se korisnici ulogiraju s mailom, verificiraju mail te unose svoje osnovne podatke, ime, godine, grad i sl., dvije fotografije te potvrđujemo svoju autentičnost jednom selfi fotografijom koja je vidljiva samo adminima za verifikaciju našeg profila. Zatim korisnici imaju mogućnost odgovaranja na 30 pitanja i mogu početi s listanjem. Postoji filtar s osam kriterija za pretraživanje, a aplikacija ne koristi lokaciju našeg uređaja, tako da biramo grad koji želimo pretražiti.

Koliko je vjera važna u svakodnevici korištenja ove aplikacije govori i jedna od specifičnosti Holydatea, a to je da se svaki dan potiče na molitvu Anđeo Gospodnji, tako se u aplikaciji u 6 sati, u podne i 18 sati pojavi oznaka: Pozdravi Gospi!

Neka upoznavanje u virtualnom svijetu bude jednako autentično i dostojanstveno kao i uživo - to je zapravo svrha ovog jedinstvenog projekta kakav je u Hrvatskoj aktualni Holydate.

PRAKTIČNE KORISTI


Inače, postoje dva uvjeta za korištenje aplikacije - jedan je da je osoba punoljetna, a drugi da nema sakrament ženidbe. Holydate aplikacija razlikuje se od ostalih dating aplikacija samim time što je namijenjena upravo za osobe koje žive sakramentalno, teže svrhovitom upoznavanju i hodanju koje za cilj ima sakrament ženidbe. Filtrima korisnici mogu jednostavno i brzo odabrati osobe po svojim preferencijama, svaki profil se ručno autorizira od admina, tako da nema prostora za lažne profile. Besplatno se može pregledati profile, lajkati i dopisivati ako se dođe do matcha. Također aplikacija nudi uz pretplatu još neke dodatne pogodnosti kao što je superlajk, "vidi kome se sviđaš" te odgovori na 30 "Bolje me upoznaj" pitanja. Pitanja nude odgovore koji daju bolji uvid u profil osobe, njezine svjetonazore i stil života. Pitanja su pomno osmišljena i detaljna te obuhvaćaju duhovni i naravni aspekt života sa svime što bi korisnici željeli znati prije prve kave.

- Vjerujemo da je aplikacija odlična za povezivanje i početak upoznavanja gdje korisnici imaju mogućnost prije odluke o susretu uživo saznati više o osobi s kojom komuniciraju. Pitanja su osmišljena da govore o stavovima i svjetonazorima korisnika, o ključnim pitanjima i vjerskim navikama, primjerice koliko često netko moli, ide na svetu misu, do toga ima li kućnog ljubimca i živi li s roditeljima ili sam. Također su obuhvaćena i dublja pitanja, pa se tu može saznati ponešto i o temperamentu i osobnosti, kao i želi li tko hodati u čistoći ili ne želi - dodaje Ivana Matković.

Sve u svemu, ponovimo još jednom, primarni cilj aplikacije je omogućiti praktičnim vjernicima koji žive sakramentalno da mogu brzo i jednostavno upoznati mladiće i djevojke u svome gradu koji također čeznu za brakom i obitelji gdje će njegovati katoličke vrijednosti, zajedno se moliti i odgajati djecu u duhu Božjem. Cilj je što više svetih obitelji poput Nazaretske obitelji, gdje su zdravi odnosi i bračni partneri su otvoreni životu i njeguju molitveni život.


Možemo zaključiti da je Holydate doista više od aplikacije, to je mjesto gdje se osobe povezuju s Bogom i jedni s drugima, rastu u vjeri i krepostima, poboljšavaju svoju kvalitetu života… od usamljenosti do radosnog iščekivanja bračne ljubavi u zajedništvu s drugima. Razlikuje se po susretima uživo - hodočašćima i duhovnim obnovama, izletima… a osnovna razlika u samoj aplikaciji je i 30 "Bolje me upoznaj" pitanja kojs daju detaljan uvid u naravni i duhovni život osobe koju želimo upoznati. Tako da ovdje fotografije nisu osnovni kriterij selekcije za upoznavanje, nego kako osoba živi i koje su joj navike, ciljevi, stavovi o bitnim pitanjima - naglasila je Ivana Matković, osnivačica aplikacije.

DEMOGRAFSKI POTICAJ


Poznato je da brojne zapadne zemlje imaju problem s brojem samaca, sve kasnijim iseljavanjem iz roditeljskog doma, a s druge strane oni na svojim leđima osjećaju teret srama i stigmatizacije. Ako zbog raznih razloga i okolnosti do određene dobi nisu uspjeli pronaći ljubav i osobu s kojom bi zasnovali obitelj, društvo i okolina često vrše pritisak na njih i osuđuju ih, što im ne pomaže, već dodatno povećava teret.

- Još je jedan veliki problem što samci često nemaju priliku, način ili mjesto gdje bi mogli upoznati nove slobodne ljude sličnih godina i svjetonazora. Nakon završenog fakulteta i zapošljavanja mnogi prestanu izlaziti, što može dovesti do toga da prođe i godina ili dvije a da ne upoznaju nikog novog. Ako se krećemo samo između posla, kuće i crkve, bez dodatnog truda u području upoznavanja novih ljudi, godine brzo prolaze. Upravo smo zato pokrenuli projekt druženja i ovu aplikaciju - ispričala nam je Ivana Matković.

Uzimajući sve okolnosti u obzir, izazove vremena u kakvom živimo, napose demografske probleme, dating aplikacije sve su veći odabir mnogih koji traže ljubav, a s druge strane i onih koji znaju što žele i koje su im važne temelje vrijednosti. “Ono što nas posebno veseli”, za kraj je dodala Ivana Matković, “činjenica je da Holydate može biti koristan hrvatskim iseljenicima i svim mladima koji rade i žive u inozemstvu, omogućujući im da brzo i jednostavno upoznaju Hrvata ili Hrvaticu u svom okruženju ili u gradu/državi koja ih zanima”. 

Priredila i razgovarala: Jana RADELJAK
Fotografije: Arhiva/Holydate
Ljubav je na mreži

 

Koliko god globalno umreženi digitalni svijet 21. stoljeća ima svojih mana, toliko ima i prednosti. Drugim riječima, danas je teško i zapravo nemoguće zamisliti našu svakodnevicu bez interneta, društvenih mreža i svih blagodati modernih tehnoloških i tehničkih čudesa oko nas pa su neka davna analogna vremena još samo u sjećanjima onih najstarijih. Uglavnom, kako bi to rekao cinik u nama, daj Bože zdravlja, sve drugo je na internetu! Koliko god to zvuči crnohumorno, u biti je istinito jer s obzirom da svi svakog dana i nerijetko svake noći buljimo u naše pametne telefone, laptopove, televizore, surfamo po Googleu u potrazi za nužnim i onima manje nužnim ili posve nepotrebnim informacijama, slobodno se može reći da odavno već teško da razaznajemo što je stvarnost, a što iluzija, što objektivan, a što subjektivan dojam, što istina, a što laž, između ostalog. I onda se svemoćni svijet interneta pokaže i u jednom od (ne)očekivanih mogućnosti s pozitivnim predznakom kad se radi o bliskim kontaktima ljudske vrste, upravo one tipa face to face, kakvih nedostaje kroz otuđene komunikacije modernog doba prepunog izazova posljednjih desetljeća. Konkretno, kao pozitivan primjer, eto nam aplikacije Holydata, o kojoj donosimo prilog na ovotjednim stranicama Magazina. Pojednostavljeno kazano, Holydate je dobrodošao “alat” za sve one koji se osjećaju otuđeni i teško sklapaju veze i poznanstva uključujući i emocionalne, intimne odnose. Tu je sad Holydate, koji će vas spojiti s nekim tko vam je blizak u razmišljanju, u stavovima, u idejama i na koncu, ne manje važno, u odnosu prema vjeri. Ako se pritom dogodi pravi “klik” pa “date” završi sklapanjem braka, svrha aplikacije opravdava svoje postojanje i u onom završnom smislu. I još nešto, u sveopćoj demografskoj krizi, Holydate također ima svoju svrhu. Jasno je kakvu. Jer ljubav je svuda oko nas pa i u beskrajima interneta, samo je treba znati i moći pronaći. Zato je tu Holydate... (D.J.)

Najčitanije iz rubrike