Osijek
TVRĐA PREPUNA VJERNIKA

Sv. Antun, zaštitnik u svim
potrebama našeg života
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Unatoč najavama metereologa nebo se smilovalo, pa najavljene kiše ipak nije bilo
Tisuće vjernika iz Osijeka i Slavonije okupile su se u četvrtak u Tvrđi kako bi proslavile blagdan jednog od najvećih svetaca u Katoličkoj Crkvi - svetog Antuna Padovanskog. S ljiljanima u ruci pomolili su se ispred njegova kipa u franjevačkoj crkvi Svetog Križa, a u samostanskom su se dvorištu već od ranih jutarnjih sati održavale svete mise. Onu središnju predvodio je biskup srijemski, msgr. Fabijan Svalina, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako se popularnost koju među vjernicima uživa ovaj svetac krije u njegovoj svetosti, jednostavnosti i spremnosti odgovaranja na izazove koje je Gospodin pred njega postavio.

Sveti Antun, ili Ante, kako ga vjernici češće nazivaju, poznat je kao čudotvorac pri pronalaženju izgubljenih stvari, ali i po rješavanju nesretnih ljubavi, zaštiti djece i trudnica te mornara. Msgr. Svalina nazvao ga je "nebeskim detektivom".

- On je svojim istaknutim umnim sposobnostima, uravnoteženošću, apostolskom gorljivošću i, u prvom redu, mističnim žarom dao velik doprinos u razvoju duhovnosti onoga vremena. Sveti Antun je taj koji je bio prijatelj maloga čovjeka, jer je nježnim osjećajima gledao njegove potrebe i divovskom snagom branio njegova prava, a svoj socijalni program crpio je gdje dalje nego iz evanđelja, koje je svakodnevno propovijedio i čitao. I ovo naše današnje okupljanje je odjek, rekli bismo, njegova socijalnog djelovanja. Njemu se utječu toliki članovi kršćanskih obitelji, njemu se mole toliki zaljubljenici prije ženidbe, njega zazivaju toliki ženidbeni drugovi, njemu se mole nerotkinje i žene pri porodu, njemu se mole toliki tražeći njegov zagovor i njegovu zaštitu, i šutljivi seljak stavlja u njegove ruke sudbinu svih svojih trudova, on je patron pomoraca i rudara, on sluša molitve zabrinutih članova obitelji, on je pronalazač tolikih izgubljenih stvari, rekli bismo nebeski detektiv. Jednom riječju sveti Antun je zaštitnik u svim potrebama našeg svakodnevnog života, i baš to je razlog što je u njegovu štovanju više nego kod drugih svetaca naglašeno ono toplo i ljudsko, povezano s našom svakodnevicom koja nam je tako potrebna", poručio je u svojoj propovijedi msgr. Svalina.

Središnjoj svetoj misi nazočio je i gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima; dogradonačelnikom Draganom Vulinom i predsjednikom Gradskog vijeća Osijeka Tihomirom Florijančićem. U izjavi za medije uoči svete mise gradonačelnik je poručio: "Sveti Ante jedan je od najomiljenijih svetaca u našem gradu. Postoje različiti načini na koje mu pokazujemo privrženost, a meni je osobno jedan od najdražih 13. lipnja kada je Tvrđa puna hodočasnika od ranih jutarnjih sati. Veza između svetog Ante i našeg Osijeka uistinu je velika i jaka, trebamo ju njegovati, a iz života svetog Ante učiti i njegove riječi pamtiti."

Duhovni sadržaj u Tvrđi oduvijek je pratio i kirbaj, no on je od prošle godine premješten u obližnji Park kralja Držislava. Iako to nisu svi prihvatili s radošću, u prvom redu oni koji žive od ovakvih događaja, građani, čini se, uviđaju prednosti podjele obilježavanja blagdana svetog Antuna Padovanskog na duhovni i svjetovni dio.

- Baš je lijepo prohodno i mirno, prije se ovdje stvarala gužva samo zbog kirbaja - komentirala je jedna gospođa u dijalogu s prijateljicom koji smo načuli. Harmonikaš čije je solidno sviračko umijeće u dijametralnoj suprotnosti s vokalnim vještinama, a koji je u blizini samostana pjevao "ja se konja bojim", iako simpatičan, došao je kao potvrda ispravnosti odluke da se takvi i slični sadržaji razdvoje od vjerskih. No klinci su ipak uživali. Lunapark sa svim svojim zabavnim sadržajima, smješten u već spomenutom parku, bio je spreman pružiti im nezaboravnu zabavu već u prijepodnevnim satima. Uz njega su svoje mjesto pronašli prodavači križeva i svetačkih kipova, a nedaleko od njih prodavači majica bendova poput Napal Death i Cannibal Corpse. Dakako, kakav bi to kirbaj bio bez langošica, slatkiša i drugih djeci dragih slastica koje su ih mamile sa štandova.

Ivan Alilović
msgr. Fabijan Svalina

biskup srijemski

Jednom riječju, sveti Antun je zaštitnik u svim potrebama našeg svakodnevnog života, i baš to je razlog što je u njegovu štovanju više nego kod drugih svetaca naglašeno ono toplo i ljudsko

Možda ste propustili...

PONEDJELJAK (8. SRPNJA)

U dijelu Rokove prekid prometa

PUTNICA: LADA BUZUK BARTOWSK/IDESTINACIJA: BANGKOK (TAJLAND)

Grad koji mi je ukrao srce: Ima 15 milijuna stanovnika, a osjećam se kao kod kuće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana