Kultura
DOBITNICI ZLATNE PALME U CANNESU

Milanović primio ekipu filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti"
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je Nebojšu Slijepčevića i Silvia Mumelaša, redatelja i glumca Zlatnom palmom nagrađenog filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti", te je, uz čestitku na uspjehu, zajedno s njima film i pogledao. Zlatnu palmu film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" osvojio je na ovogodišnjem, 77. Filmskom festivalu u Cannesu u kategoriji kratkometražnog filma. Riječ je o prvom hrvatskom filmu od osamostaljenja koji je osvojio tu prestižnu filmsku nagradu i tek drugom koji je bio u konkurenciji za njezino osvajanje.

Inspiriran istinitim događajem iz ratne 1993. godine, film govori o herojskom činu i tragediji hrabrog pojedinca, Tome Buzova, koji se jedini suprotstavio naoružanim srpskim paravojnim snagama koje su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini zaustavile vlak s 500 putnika koji je vozio na relaciji Beograd – Bar, te počinile strašan zločin. Iz vlaka su izvukli i potom pogubili 19 ljudi samo zato što su bili muslimanske vjeroispovijesti. Tomo Buzov iz Kaštela bio je umirovljeni hrvatski časnik tadašnje Jugoslavenske narodne armije, te je i sam postao žrtva tog stravičnog zločina jer se suprotstavio naumu zločinaca.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik predsjednika za kulturu Zdravko Zima, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika. H
Možda ste propustili...

KAZALIŠNI PROGRAM ŠPANCIRFESTA

Osječki “Maratonci” 30. kolovoza

M. VARGAS I C. BRULÉ IZVELI “UNIVERZALNI BRODOLOM”

Umijeće španjolskog flamenca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUŠKO MODRINIĆ NOVI RAVNATELJ DRAME HNK-A U OSIJEKU

Sretan i zadovoljan ansambl bio bi mi jedan od najvećih uspjeha

2

OLJK 13. - 15. 7.

Gastro film festival i koncert

3

PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Marasović: Volim ljubavne priče gdje netko pati za bivšima