Osijek
KONFERENCIJA NA PRAVNOM FAKULTETU

Skup o demokraciji i vladavini prava
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Pravni fakultet Osijek već osmu godinu zaredom organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju ECLIC - EU and Comparative Law Issues and Challenges Series. Ovogodišnja konferencija posvećena je demokraciji i vladavini prava. Tema konferencije je ‘‘EU na raskrižju – izazovi očuvanja demokracije i vladavine prava‘‘. Suorganizatori konferencije već su nekoliko godina njemačka zaklada Hanns Seidel i Predstavništvo Europske komisije u RH, a ovogodišnja konferencija održava se i u suorganizaciji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Ovogodišnja konferencija ima za cilj istražiti trenutačno stanje demokracije i vladavine prava u Europskoj uniji, identificirati ključne izazove i prilike te istražiti društvene i ekonomske čimbenike koji pridonose otpornosti ili eroziji demokratskih vrijednosti i raspraviti strategije za njihovo ponovno jačanje. Tijekom dva dana 90 sudionika iz 14 zemalja izložit će svoja znanstvena istraživanja. Na konferenciji će se tako, između ostalog, baviti utjecajem novih tehnologija na demokraciju i vladavinu prava, baviti pitanjima poput umjetne inteligencije, digitalnog upravljanja, kibernetičke sigurnosti i zaštite temeljnih prava. Analizirat će se uloga Europske unije u globalnom kontekstu, uzimajući u obzir njezin utjecaj na demokraciju i vladavinu prava izvan svojih granica i istražujući potencijalnu suradnju s međunarodnim partnerima.

Plenarni, pozvani govornici su Paul James Cardwell, profesor i prodekan za nastavu na King’s College iz Londona, koji će govoriti o vladavini prava i izazovima u upravljanju migracijama u EU, te Krisztina Karsai, profesorica i pročelnica Instituta za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Szegedu u Mađarskoj koja će govoriti o temi ‘’Mračni labirint morala u jedinstvenom europskom pravosudnom prostoru”. M.Bu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike