TvObzor
ERIC

Mučna priča o djeci i odraslima
Objavljeno 14. lipnja, 2024.

Kad počnete gledati novu Netflixovu seriju “Eric”, mislit ćete kako je riječ o još jednom slučaju nestalog djeteta i klasične potrage za njim, u kojoj se može dogoditi niz preokreta, loših, ali i dobrih. Sigurno nećete očekivati da će otac nestalog djeteta toliko poludjeti od alkohola i osjećaja krivnje da će u potrazi iskoristiti pomoć - čudovišta.Boreći se s gubitkom svog sina, Edgara, slavni animator iz popularne lutkarske dječje emisije Vincent postaje sve tužniji i nestabilniji. Pun samoprijezira i krivnje zbog Edgarova nestanka, on se drži sinovih crteža lutke plavog čudovišta, Erica, uvjeren da će se, ako može dovesti Erica na TV, Edgar vratiti kući. Dok se Vincent progresivnim destruktivnim ponašanjem otuđuje od obitelji, kolega s posla i detektiva, koji mu pokušavaju pomoći, Eric postaje njegov jedini saveznik u potrazi za sinom i njegovim povratkom kući... Parelelno pratimo i službenu policijsku istragu za Edgarom, koju vodi detektiv Michael Ledriot, koji skriva svoju seksualnost od nestabilne zajednice, koja ga ne prihvaća dok mu partner umire od AIDS-a. Osim Edgarova slučaja proganja ga još jedan slučaj nestalog dječaka, od kojega su njegovi kolege odavno odustali jer je dječak crnac.

Kao što se Vincent bori sa svojim demonima, prije svega alkoholom, o kojemu je cijeli život ovisan zbog niskog samopouzdanja i srama, duboko usađenih od užasnih (prebogatih) roditelja od malih nogu, Michael se bori s neshvaćanjem okoline, koja u to doba, početkom 1980-ih, drži homoseksualnu zajednicu odgovornom za epidemiju AIDS-a. U svemu tome svoj pakao proživljava i Edgarova majka, Cassie, koja svoj brak odavno smatra mrtvim jer ne vidi način da muža natjera na liječenje od alkoholizma i svakodnevno trpi njegove ispade i iracionalne svađe, od kojih se jedna dogodi i na samo jutro nestanka malog Edgara.

Treba spomenuti i sam New York, koji je važan kao mjesto odvijanja radnje, čiji su protagnosti refleksija stanja u kojem se tada nalazio taj grad: prljav, pun beskućnika, ovisnika, dilera, maloljetnih prostitutki i sveopćeg beznađa. Vrlo slojevita i vrlo američka serija koja se ne može usporediti ni sa čim, a takvu originalnost cijenim prije svega. Zanimljivo: scenarij potpisuje (nagrađivana) Britanka Abi Morgan.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

OD PONEDJELJKA, 15. SRPNJA, U 22.10

“Profesor T” na HTV1

HBO ORIGINAL PRIČA O FAYE DUNAWAY

Dubok uvid u uspone i padove holivudske legende

“GODZILLA X KONG: NOVO CARSTVO”

Ultimativno udruženje titana na Maxu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana