Novosti
STANJE NA RIJEKAMA U SLAVONIJI I BARANJI

Vodostaji rastu, Drava se izlila na lijevu obalu
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
Trenutno su vodostaji i na Dunavu i na Dravi u porastu, no u sljedećim danima očekuje se stagnacija
Vodostaji Drave i Dunava u blagom su porastu, ali stanje nije alarmantno. Rekao je to, između ostaloga, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i župan Mato Lukić u srijedu na konferenciji za novinare posvećenoj situaciji na rijekama te posljedicama obilnih kiša koje su u protekla dva dana pale u Osijeku i Slavoniji.

“Prema najnovijim informacijama Hrvatskih voda, stanje, a kako smo i ranije najavili, nije alarmantno. Trenutno su vodostaji i na Dunavu i na Dravi u porastu, no u sljedećim danima očekuje se stagnacija. Zbog visokog Dunava očekuje se uspor Drave, a što se osjeti u Osijeku. Drava kod Osijeka je u srijedu ujutro u 7 sati bila na plus 364 centimetra, a narast će još 30 centimetara. Dunav kod Batine je na 620 centimetara i ondje stagnira, a kod Aljmaša je na 633 centimetra i u blagom je porastu. Očekuje se u sljedećim danima porast za još maksimalno 25 centimetara. Sve će to utjecati i na pritoke Drave, kojima je zbog kiše rastao vodostaj. Nasipi drže i nasipi se kontroliraju, ne očekuje se nikakvo oštećenje na njima, ali službe su na terenu i prate stanje", rekao je Lukić.


Zvonko Grgec, pročelnik Ravnateljstva civilne zaštite, rekao je kako se nije dogodilo ništa neočekivano. "Razmatrajući vremenske prilike, očekivali smo ono što se dogodilo, pa smo tako imali nešto srušenog drveća na prometnicama. Bilo je prelijevanja i kraće vrijeme je bila zatvorena cesta Orahovica - Feričanci, a prometnica D515 u Potnjanima je bila zatvorena za promet dio prijepodneva također zbog plavljenja vode. Riječ je o depresiji koja nam je otprije poznata kao ‘crna točka‘. Bilo je plavljenja na području Požege, kao i ispumpavanja podruma", izvijestio je Grgec, dodajući da u Osijeku zbog velike količine oborina u Banovoj ulici kanalizacija nije moglo povući svu vodu, pa su prepumpavanjem ti problemi riješeni.


U Osijeku se Drava izlila na lijevu obalu, pa je ogradom zapriječen prolaz pješacima šetnicom na potezu od pješačkog mosta do Zoološkog vrta. U ovoj situaciji gradske službe Osijeka vide veći problem u tome što će Drava svojim prelijevanjem izazvati pojačano aktiviranje legla komaraca, što će dodatno otežati borbu protiv njih. D.Kuštro
Mato Lukić

osječko-baranjski župan

Nasipi drže i nasipi se kontroliraju, ne očekuje se nikakvo oštećenje na njima, ali službe su na terenu i prate stanje.

Možda ste propustili...

PROCJENA DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Inflacija pala u svibnju na 3,3 %

POSTAVLJENE KAMERE, STIŽU NOVA VOZILA ZA ŠUMSKE POŽARE

Vatrogasci spremni za požarnu sezonu

Najčitanije iz rubrike