Osijek
KIŠNA PRIJEPODNEVA

Na blagoslov kod sv. Antuna - s kišobranom
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
Unatoč dva dana jake kiše, vatrogasci su dobili nekoliko poziva zbog procjeđivanja vode te uklanjanja otpalih grana
U Osijeku je lijevalo kao iz kabla u utorak i srijedu prijepodne, a takva je prognoza i za danas (četvrtak). Hoće li to smanjiti broj vjernika i štovatelja koji uobičajeno pohrle u Tvrđu na obilježavanje blagana sv. Antuna? Vjerojatno neće, ali će imati utjecaj na cjelokupni ugođaj koji se na taj dan, a većinu godina je suho i sunčano, događa u Tvrđi, posebice oko Franjevačkog samostana.

Osijek je, kao uostalom i cijeli kontinentalni dio Hrvatske, u višednevnom pojasu koji obilježava pretežno oblačno s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Poslijepodneva su pak suha sa sunčanim razdobljima. Vjetar je slab do umjeren, sjeverni, jutarnja temperatura se kreće oko 15 stupnjeva. U Osijeku je u prethodna dva dana pala obilna kiša, između 8 i 10 mm po četvornom metru, što je "nedovoljno" da izazove neke veće probleme. Kako smo saznali od dežurne vatrogasne službe, bilo je samo nekoliko poziva zbog procjeđivanja vode ili uklanjanja otpalih grana, ali ništa što je zahtijevalo ozbiljniju intervenciju. I iz područnog ureda civilne zaštite stižu umirujuće informacije, samo se na području Podgorača bilježi otežano odvijanje prometa. Osječka prometna policija izvijestila je, pak, kako nisu zabilježili većih poteškoća u odvijanju prometa u vremenu kada je pljuštala kiša.

Iako se ove vremenske (ne)prilike dovode u svezu s klimatskim promjenama, valja znati kako je u kontinentalnim predjelima Hrvatske lipanj najkišovitiji mjesec u godini, mjestimice padne i 20 posto više oborina nego u svibnju. Ujedno to je i mjesec s najviše grmljavinskih dana u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Dakle, za današnji prijepodnevni odlazak "kod svetog Ante" (mise su u 7.30; 9; 10,30 i 12 h) valja ponijeti kišobran i odgovarajuću obuću, a ako ćete pričekati poslijepodne (mise su u 16 i 18 kada je blagoslov djece i ljiljana), bit će vam dovoljni i kratki rukavi.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

SMANJENE ZALIHE KRVI KRVNE GRUPE 0

I danas do 14.30 možete dati krv

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA MARIJANOVIĆ & MARIO MATOKOVIĆ

Muralima mijenjaju gradske vizure i potiču zajednicu da svakodnevno živi kulturu

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije

3

USPJEH STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA

Pobijedili na Digitalnom inovacijskom inkubatoru