Mozaik
NAKON TISUĆU GODINA

Pronađena kruna hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Filipčić: Tamo je gdje se treba nalaziti: uklopljena je u ugarsko-hrvatsku, tj. krunu svetog Stjepana
Je li konačno pronađena kruna hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira, koju se traži već tisuću godina? Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima, kruna, odnosno njezin dio, nalazi se u mađarskom parlamentu, javlja HRT.

Ugarska kruna čest je motiv na ugarskom novcu, što je znanstvenike i numizmatičare zainteresiralo, zbog čega su započeli interdisciplinarnu analizu krune.

- Prema našoj teoriji, kruna se nalazi upravo tamo gdje se treba nalaziti, tj. uklopljena je u ugarsko-hrvatsku krunu, odnosno krunu svetog Stjepana, koja se danas nalazi u Budimpešti, u parlamentu... Ugarsko-hrvatska kruna, dakle samo ime govori - ugarsko-hrvatska, sastavljena je od dvije krune, jedna se zove corona greca, a druga corona latina - rekao je povjesničar Dejan Filipčić za HRT. Donji dio krune, corona greka, kaže, bizantskog je podrijetla, a corona latina izrađena je sredinom 11. stoljeća u rimskim radionicama.

- Ima na sebi apostole, što bi moglo upućivati na papinsku krunu koju je papa oko 1075. poslao kralju Zvonimiru, a znamo iz povijesnih izvora da je Bela IV. oko 1235. ujedinio dvije krune i uveo jedan ceremonijal, dotad se krunilo posebno ugarskog, posebno hrvatskog kralja - dodaje Filipčić, no s tim se ne slaže povjesničar Mladen Ančić.

- Znamo da se Koloman krunio premo praktično istom obredu, u Biogradu se krunio, i možemo pretpostaviti da se zapravo Koloman okrunio tom starom krunom Trpimirovića. Lijepo Šišić raščlanjuje dokumente i utvrđuje da je tzv. dvostruka krunidba prestala već tridesetih godina 12. stoljeća, prvi koji se krunio dva puta bio je Bela II. Slijepi, a njegov sin Gejza II. nije se krunio i krunidbe dvostruke zapravo više nema - kaže dr. sc. Mladen Ančić, prof. emeritus na Sveučilištu u Zadru.

Autori znanstvenog rada "Kolomanova ostavština sjeverne Dalmacije", Ilkić i Filipčić, kažu da je najvjerojatnije u vrijeme Bele IV. objedinjen ceremonijal krunidbe hrvatskog i ugarskog kralja te da su upravo za tu prigodu dvije krune, hrvatska i ugarska, spojene u jednu.

- Jedini legitimitet koji bi Bela IV. i njegovi nasljednici mogli dobiti jest da uklopi hrvatsku u ugarsku krunu - zaključuje Filipčić.

Ilkić i Filipčić nadalje ističu kako kraljica Jelena Lijepa, supruga kralja Zvonimira, nakon njegove smrti odlazi svome bratu, ugarskome kralju Ladislavu, te da upravo preko te linije Koloman dobiva pravo da bude i hrvatski kralj. Ilkić i Filipčić pokrenuli su i inicijativu za obilježavanje 1100. obljetnice proglašenja prvoga hrvatskoga kralja Tomislava, koja će se iduće godine proslaviti u Zadru i Ninu. T.K.
Najvjerojatnije u vrijeme Bele IV. objedinjen je ceremonijal krunidbe hrvatskog i ugarskog kralja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike