Ekonomija
EUROPSKA UDRUGA TRGOVACA ŽITARICAMA:

Poljoprivrednici neće smjeti izvoziti proizvode uzgojene na iskrčenim površinama
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Europska unija nije spremna za suzbijanje uvoza poljoprivrednih dobara koja su proizvedena na iskrčenim šumskim površinama, upozorila je europska udruga trgovaca žitaricama.

Od iduće godine europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palmina ulja morat će dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama diljem svijeta kako bi izbjegli novčanu kaznu u visini četiri posto prometa u EU-u.

Ni europski poljoprivrednici neće smjeti izvoziti proizvode uzgojene na iskrčenim površinama.

Europska komisija i nadležna tijela članica EU-a nisu spremni za provedbu Uredbe EU-a o krčenju šuma (EUDR), upozorila je voditeljica udruge trgovaca žitaricama Coceral Iliana Axiotiades.

"Nije spreman čak ni informacijski sustav, IT, u koji bi sektor trebao unositi informacije", istaknula je Axiotiades.

Upitana hoće li provedba uredbe biti odgođena, čelnica udruge odgovorila je kako vjeruje da će EU donijeti odluku koja će uzeti u obzir nedostatnu pripremu.

U ožujku dvadeset članica EU-a zatražilo je od Bruxellesa da ublaži i eventualno suspendira uredbu, upozorivši da će naštetiti poljoprivrednicima.

Ministri poljoprivrede 20 članica poduprli su zahtjev Austrije da se uredba promijeni, rekao je tada austrijski ministar Norbert Totschnig.

Austrija je, između ostalog, zatražila da se "drastično" skreše skup odredbi o pribavljanju certifikata unutar EU-a i da se odgodi stupanje odredbe na snagu, navodi Reuters.

Tri dužnosnika EU-a potvrdila su tada za Reuters kako je austrijski zahtjev na sastanku iza zatvorenih vrata poduprlo dvadesetak zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Švedsku.

Planiranu zabranu kritizirale su i brojne zemlje-proizvođači, poput Indonezije i Brazila, upozoravajući da je diskriminatoran i da bi ranjivim, malim poljoprivrednicima mogao blokirati pristup unosnom tržištu EU-a.

Strahuju tako da poljoprivrednici u udaljenim ruralnim regijama možda neće moći kupcima navesti geolokacijske koordinate kako bi dokazali da njihova gospodarstva nisu na zemljištu iskrčenom nakon 2020.

Trgovci i velike kompanije poput američke pržionice kave JDE Peet‘s strahuju pak da neće dovršiti pripreme u predviđenom roku, navodi Reuters. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike