Kultura
HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Tuzla je i ove godine okupila više stotina zborskih pjevača na 9. International Choir Championship "Lege Artis" 2024 koje se održalo od 6. do 8. lipnja. Zborovi koji su došli iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, mogli su se natjecati u sedam kategorija. U kategoriji "4 Mješoviti i komorni zborovi" Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" osvojilo je 1. nagradu s 97,67 bodova, što je bio i najveći broj bodova svih kategorija. Zborove je ocjenjivao ugledni međunarodni stručni žiri koji je u svom sastavu imao i poznatu osječku dirigenticu Antoanetu Radočaj-Jerković te Csabu Kutnyanszkyja iz Mađarske i Rešada Arnautovića iz Bosne i Hercegovine.

U kategoriji "3 Muški zborovi ili vokalni ansambli‘‘ posebno se istaknuo "Mariborski oktet", koji je osvojio 94,33 boda, ali je u dodatnom dijelu natjecanja zanimljivim i duhovitim pjesmama osvojio simpatije publike i ponio Veliku nagradu zborskog natjecanja.

Lipa se predstavila zahtjevnim repertoarom različitih stilskih izričaja domaćeg i stranog repertoara: Josef Rheinberger: Abendlied; Gyorgy Orban: Pange Lingua; Ola Gjeilo: Ave Generosa uz solisticu Marijanu Matijević te Emil Cossetto: Lastavice. Lipašice i lipaši novi su međunarodni uspjeh ostvarili pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach uz doprinos kodirigentica Ozane Tomić i Lidije Neznanović.

Lipašice i lipaši pozivaju na godišnji koncert 23. lipnja, koji će održati u Župi Preslavnog Imena Marijina, kojim zahvaljuju na potpori Gradu Osijeku, OBŽ-u, Upravnom odboru Lipe i ostalim sponzorima, suradnicima te svima koji prate rad pjevačke udruge. T.K.
Možda ste propustili...

DK BRANKA MIHALJEVIĆA: PREMIJERA “POSTOLAR I VRAG”

Kovač: Brza i suvremena predstava koju će s užitkom pogledati i djeca i odrasli

M. VARGAS I C. BRULÉ IZVELI “UNIVERZALNI BRODOLOM”

Umijeće španjolskog flamenca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana