Novosti
PORAST VODOSTAJA DUNAVA I DRAVE

Stiže vrhunac vodenog vala
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Na Dravi se najviši vodostaj očekuje sredinom tjedna, a na Dunavu u petak
Situacija s vodostajima Drave i Dunava je pod kontrolom i takva bi trebala ostati. Istaknuto je to nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u ponedjeljak.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, ujedno i načelnik gradskog stožera CZ-a, izvijestio je kako će vrhunac vodenog vala na Dravi kod Osijeka uslijediti sredinom tjedna, očekuje se vodostaj od oko 370 centimetara. To znači da se Drava izliti na retenciju na lijevoj obali. Podsjetio je kako je prošle godine u kolovozu vrhunac vodenog vala na Dravi iznosio 418 centimetara, sada se očekuje oko pola metra niži vodostaj, tako da ovi vodostaji "nisu znatna opasnost za Osijek".

Željko Kovačević, direktor Vodno-gospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda, naglasio je kako su trenutni vodostaji na Dravi i Dunavu uobičajeni za ovo doba godine, ali su, s obzirom na nedavne događaje u Njemačkoj, htjeli biti na oprezu te na vrijeme animirati sve sastavnice stožera na moguće ugroze. Visok Dunav, naime, usporava Dravu na njezinu ušću i to je razlog trenutnog vodostaja.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić, načelnik osječko-baranjskoj Stožera civilne zaštite, izvijestio je da stanovnici županije mogu biti mirni. Ističe kako su u Stožeru spremni i za eventualne ekstremne situacije, odnosno ako bi došle veće količine oborina, koje bi mogle dodatno utjecati na povećanje vodostaja na Dunavu i Dravi. Tada će intervenirati u skladu s preporukama Hrvatskih voda.

Zbog porasta vodostaja Dunava sastao se i Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Župan Damir Dekanić je od predstavnika Hrvatskih voda dobio sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitnih vodnih građevina kao i informacije o spremnosti žurnih službi i tehnike ovlaštenih pravnih osoba koje izravno provode mjere obrane od poplave. "Poučeni iskustvima iz 2013. kada smo imali vrlo visok vodostaj na Dunavu te iz 2014. kada nas je pogodila katastrofalna poplava, dobro je odraditi sve pripremne mjere za eventualne aktivnosti stožera i svih žurnih službi ako bude potrebno", rekao je načelnik vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite Mato Matić.

Mile Kunac, rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području 34., koje se odnosi na tok rijeke Dunav kroz najistočniju županiju, rekao je da je stanje na toku rijeke kroz Vukovarsko-srijemsku županiju pod kontrolom. Vrhunac vodnog vala na Dunavu očekuje se u petak, kada bi vodostaj mogao biti na +524 centimetra, što je granica pripremnih mjera obrane od poplave i redovnih mjera obrane od poplave. U ponedjeljak je vodostaj Dunava u Vukovaru bio +475 cm s tendencijom daljnjeg porasta. Kako je rečeno na sjednici, sve pripremne radnje Hrvatskih voda su napravljene na vrijeme, a Vukovar i naselja nizvodno dobro su utvrđeni nasipima, koji su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi za vrijeme trajanja visokog vodostaja.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike