Ekonomija
NAGRAĐENI PROIZVOĐAČI RAKIJA I LIKERA

Pobjednik Zdravko Peršić iz Martina
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
NAŠICEU društvenom domu u Zoljanu održana je dodjela diploma i priznanja nagrađenima na 17. lokalnom i 9. županijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera. Ocjenjivanje je organizirala Udruga voćara i vinograda Našice, a prijavljena su 63 uzorka 40 proizvođača iz Kaptola, Oriovca, Požege, Sibinja, Osijeka, Pribiševaca, Zoljana, Lile, Markovca Našičkog, Martina i Donje Motičine, a najviše iz Našica. Od toga je bilo 30 rakija, 21 liker i 12 uzoraka ostalih rakija (izvan kategorije).

Zlatom je nagrađeno 19 uzoraka, najviše u kategoriji likera (12), srebrom 24 uzorka, a broncom 16 uzoraka. Ostali uzorci dobili su priznanje.

U kategoriji rakija dodijeljeno je pet zlatnih diploma, 14 srebrnih, osam brončanih i tri priznanja. Pobjednik ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je šljivovica Zdravka Peršića iz Martina. Zlato su još osvojili lozovača (Marijan Baričević, Pribiševci), travarica (Dražen Bogunović, Sibinj) i dvije šljivovice (Darko Cerovski, Našice i Zdravko Sadilek, Kaptol).

Najbolje ocijenjeni uzorak i šampion likera je liker od šumskog voća Benjamina Suka iz Našica. Zlatnu diplomu još su dobili Zoran Čorić iz Našica - liker od šljivinih koštica i liker od šipka i meda, Miroslav Čeme iz Zoljana - liker od mente, Regula Amrein-Sekulić iz Osijeka - liker od bazge, Jasna Baričević iz Pribiševaca - liker od aronije, Dražen Bogunović iz Sibinja - jeger, Darko Cerovski iz Našica - pelinkovac, Mario Golubović iz Našica - orahovac, Zlata Novak iz Kaptola - višnjevac, i Stanislav Jurčević iz Našica - liker od drijenka i liker od limuna. U kategoriji ostalih rakija šampionska titula pripala je vinjaku (Darko Cerovski, Našice), a zlato je osvojila i aronija (OPG Radić, Oriovac). Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski zadovoljan je ovogodišnjim rezultatima, ali ne i brojem uzoraka. - Neki članovi ne donose uzorke na ocjenjivanje, no nadam se da će se ta situacija ubuduće promijeniti - kazao je Cerovski. Inače, prošle godine ocijenjena su 102 uzorka rakija i likera, a ove godine 63. S.Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZRAČNE LUKE S DVOZNAMENKASTIM PORASTIMA

Najveći porast, od čak 187,1 posto, imala je zračna luka Osijek s oko 5500 putnika

2

KOD TRAJNIH PROIZVODA ZA ŠIROKU POTROŠNJU STABILNOST

Proizvođačke cijene pale za 3,5 posto

3

PROIZVODNJA I PRODAJA TRANSFORMATORSKIH KOTLOVA

Potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju Končara i Siemens Energyja