Magazin
TJEDNI OSVRT

Izborna šutnja potpuna je besmislica
Objavljeno 8. lipnja, 2024.
Podsjetimo, izborna šutnja dan prije održavanja izbora svojevrstan je predah, iako u današnje vrijeme mnogi dvoje je li, u doba interneta, moguća i potrebna. I je li je uopće moguće kontrolirati? Uglavnom ne, pa otuda nema ni specijalno propisanih i provedenih kazni za njezino kršenje kod RH parlamentarnih izbora, ali zato ima kod EU izbora. Naime, zabranu promidžbe u subotu i nedjelju treba ozbiljno shvatiti, jer kršenje izborne šutnje na europskim izborima novčano se kažnjava, i to ne malim kaznama. Konkretno, građanin koji prekrši izbornu šutnju može ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1327 do 3981 eura, a politička stranka od 13.272 do 66.361 eura.

Bilo kako god, vratimo se u Hrvatsku, odnosno protekle parlamentarne izbore i šutnju vezanu uz njiih, te podsjetimo na neke stvari. Naime, Državno izborno povjerenstvo (DIP) uvijek poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju. Popisu pozvanih za protekle izbore je dodalo i "ostale neposredne ili posredne sudionike izborne promidžbe", što god to značilo. No ovu sveopću apstrakciju, da bude jasnije, pokušajmo i banalizirati, pa značilo to čak i neozbiljno. Naime, je li prema presumpciji nevinosti u ta dva dana izborne šutnje moguće prešutjeti i eventualno kazneno djelo kandidata u izbornom procesu? Na to još nitko nije odgovorio. Uglavnom još je prije posljednjih izbornih procesa bivši šef (DIP-a) Đuro Sessa izjavljivao da izborna šutnja nema smisla i da pravila treba mijenjati. Jer u konačnici svatko upućeniji zna da je na internetu i društvenim mrežama praktički nemoguće regulirati izbornu šutnju, to područje još nije dovoljno regulirano, te ostaje mogućnost da se stranke i u posljednjim satima prije izlaska birača na birališta dodatno okoriste upravo tom komunikacijskom arenom. "U doba modernih komunikacija zapravo je nemoguće nadzirati poštovanje izborne šutnje, niti ga treba nadzirati. Ne vidim problem da se političke stranke oglašavaju i na taj dan u medijima i na društvenim mrežama. Znači, i u subotu i nedjelju. Međutim, izborna bi šutnja svakako trebala ostati na biračkom mjestu, jer ako bi se ukinula šutnja na tim lokacijama, došlo bi do ozbiljnog uznemiravanja birača", rekao je još prije nekoliko godina Dragan Zelić iz GONG-a.

Sve u svemu, zasad je tako kao jest - u RH se izborna šutnja provodi bez nekih težih posljedica za kršitelje iste, dok se u okvirima izbora za EU parlament na prekršitelje šutnje ide oštrije, s novčanim kaznama, što načelno i praktično ima ili može imati učinka.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAMO: JASEN BOKO - NA PUTU SVILE

Tragovima korčulanskog Münchhausena i svilenog moljca

EKSKLUZIVNO IZ PARIZA: SANJA VUJAČIĆ O FRANCUSKOJ DRAMI BEZ ZAVRŠNOG ČINA

Nezdravo nadmudrivanje u opasnoj zoni političke nestabilnosti

Najčitanije iz rubrike