Osijek
SUVREMENI PRISTUP UČENJU

Ostvari uspjeh u školskim i akademskim izazovima:
Objavljeno 7. lipnja, 2024.
Kako biste se lakše nosili s ovim prijelazom i postigli uspjeh, važno je usvojiti tehnike organiziranja, upravljanja vremenom te smanjenja stresa

Kada se pripremate za prelazak u srednju školu, suočavate se s novim, stresnim, ali i iznimno važnim životnim razdobljem. To je vrijeme kada se mnoge promjene događaju, a vaš uspjeh u školi i akademski izazovi postaju prioriteti. Kako biste se lakše nosili s ovim prijelazom i postigli uspjeh, važno je usvojiti tehnike organiziranja, upravljanja vremenom te smanjenja stresa. U ovom članku navest ćemo nekoliko ključnih strategija koje će vam pomoći da ostvarite uspjeh u srednjoj školi.Organizacija - ključ uspjeha


Dobra je organizacija ključna za postizanje uspjeha, produktivnosti i zadovoljstva u školi. Kako biste se lakše nosili s obvezama, važno je usvojiti nekoliko tehnika organiziranja. Za početak izdvojit ćemo umne mape kao izvrsno sredstvo za vizualno organiziranje informacija. Koristite ih kako biste razbijali složene koncepte na manje dijelove i bolje razumjeli gradivo. Učenje s pomoću poveznica (asocijacija) također je dobra tehnika jer povezivanje novih informacija s već postojećim znanjem može olakšati učenje i poboljšati pamćenje. Razmislite o tome kako biste mogli povezati novo gradivo s onim što već znate. Korištenje različitih digitalnih alata može biti korisna tehnika za pripremu prezentacija ili pregled gradiva. Korištenje vizualnih elemenata može poboljšati razumijevanje i pamćenje informacija.

Učenje s razumijevanjem


Učenje s razumijevanjem, za razliku od učenja napamet, nosi sa sobom niz prednosti koje su ključne za dugoročno pamćenje i primjenu naučenog gradiva. Na taj način postižemo dublje razumijevanje gradiva. Kada učite s razumijevanjem, trudite se razumjeti koncepte i ideje iza informacija, umjesto samo pamćenja činjenica ili podataka. To vam omogućava da dublje prodrete u gradivo, što olakšava povezivanje novih informacija s već postojećim znanjem.

Također, učenje s razumijevanjem potiče razvoj kritičkog razmišljanja i analitičkih vještina. Kada razumijete koncepte i ideje iza informacija, možete postavljati pitanja, razmatrati različite perspektive i donositi informirane zaključke. Kada razumijete gradivo, manje je potrebe za pukim memoriranjem činjenica ili podataka. Umjesto toga možete se osloniti na svoje razumijevanje kako biste pravilno interpretirali informacije i primijenili ih na različite situacije. U konačnici učenje s razumijevanjem pruža vam temeljne vještine i alate potrebne za uspješno suočavanje s akademskim izazovima i razvijanje dubljeg razumijevanja svijeta oko sebe. To vam omogućava da budete fleksibilniji, kreativniji i samopouzdaniji u svom akademskom i životnom putovanju.

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom ključno je za uspješno obavljanje školskih obaveza, ali i za održavanje ravnoteže između škole, aktivnosti izvan škole i slobodnog vremena. Donosimo nekoliko savjeta za učinkovito upravljanje vremenom. Za početak je važno identificirati najvažnije zadatke i obaveze te ih rangirati prema važnosti. Time ćete osigurati da se najvažniji zadaci prvi obavljaju. Potrebno je i planirati unaprijed. Napravite raspored svojih aktivnosti i obveza kako biste unaprijed znali što vas očekuje. To će vam pomoći da izbjegnete stres i paniku zbog zaboravljenih zadatka ili obveza. Za kraj je najvažnije naučiti kako efikasno koristiti svoje vrijeme. Iskoristite slobodno vrijeme između školskih obveza za produktivne aktivnosti poput učenja, vježbanja ili hobija. Na taj način možete učinkovito iskoristiti svoje vrijeme i postići ravnotežu između škole i slobodnog vremena.

Suočavanje sa stresom

Škola je prostor u kojem učimo, rastemo i razvijamo se, ali ponekad se ta iskustva mogu ispreplesti sa stresom zbog velikog obujma školskih obaveza. Svaki dan donosi nove zadatke, testove, projekte i izazove, a pritisak uspjeha može postati prevelik za mnoge učenike. Važno je prihvatiti da ne možemo sve postići i da je važno postaviti granice. Nemojte se preopteretiti previše aktivnostima i obvezama. Naučite reći "ne" kada vam je potrebno vrijeme za odmor i opuštanje. Suočavanje sa stresom sastavni je dio života, ali važno je naučiti kako se nositi s njim na zdrav i produktivan način. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput dubokog disanja, meditacije ili vježbi disanja. Također, važno je voditi brigu o svom tjelesnom zdravlju kroz redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i dovoljno sna. Stres zbog velikog obujma školskih obaveza može biti izazovan, ali uz pravilne strategije i podršku možete naučiti kako se nositi s njim na zdrav i produktivan način. Zapamtite da je važno brinuti se o svom mentalnom i tjelesnom zdravlju te tražiti pomoć kada je to potrebno. Uz malo truda i podrške možete prevladati stres i ostvariti svoje akademske ciljeve.

Uspjeh u školi i akademski izazovi mogu biti ostvarivi ako usvojite odgovarajuće tehnike organiziranja, upravljanja vremenom i smanjenja stresa. Slijedite ove savjete i budite spremni za uspješan prelazak u srednju školu!

 
Pišu: Dora RADL ĆUĆIĆ, univ. spec. oec./ Ljubica STANTIĆ, dipl. oec. MALAC GENIJALAC OSIJEK, autorice programa Slagalica uma

BENEFITI PROGRAMA SLAGALICA UMA

 

Slagalica uma je odgojno-obrazovni program kojemu je cilj potaknuti procese izgrađivanja navika učenja u djece, mladih i odraslih s otkrivenim osjećajem uspjeha i vlastitog postignuća u školskim i akademskim izazovima. Na svakoj se obrazovnoj razini djeca susreću s brojnim promjenama, a najveća je od svih usvajanje i prilagodba načina učenja. Kako bi se postigao željeni školski uspjeh, djeci je potreban cjeloviti pristup koji je objedinjen programom Slagalica uma, gdje polaznici svladavaju tehnike i stilove učenja te usvajaju metode genijalnog pamćenja, brzog čitanja, razumijevanja pročitanog teksta, kritičkog razmišljanja uz povećanje digitalne pismenosti. Organizacija slobodnog vremena izazov je suvremenog doba jer školski, izvanškolski i obiteljski tempo traži visoku razinu planiranja i organiziranja vlastitog vremena. Tako program polaznicima donosi i alate za upravljanje i planiranje vremena kojim se usklađuju školske obveze i slobodne aktivnosti.

Osim svladavanja umijeća dobrog organiziranja vremena, programom se usvajaju raznovrsne metode i stilovi učenja, sukladno individualnim potrebama svakog polaznika jer ne učimo svi na isti način. Licencirani edukatori pomažu polaznicima povećati razinu samodiscipline, preispituju usvojene tehnike učenja, nadgledaju i kontinuirano evaluiraju napredak svakog polaznika koji u konačnici postaju neovisni, zadovoljni pojedinci s ostvarenim osjećanjem vlastitog uspjeha.

Program stavlja naglasak i na komunikacijske vještine jer osim usvajanja gradiva podrazumijeva da polaznik i usmeno izlaže naučeno gradivo. Često djeca i mladi imaju negativnu sliku o sebi ili svijetu koji ih okružuje, stoga je važno poticati samopouzdanje i stvarati pozitivnu sliku o sebi, čime se izbjegavaju nesigurnosti, trema, strah i nedostatak osobnog zadovoljstva. Timski rad, suodnos pojedinac - skupina te socijalizacija u skupini izazovi su s kojima se djeca i mladi svakodnevno susreću. Program Slagalica uma potaknut će radoznalost, kreativnost, koncentraciju i motivaciju za učenje u djece i mladih.

Cilj je programa svladavanje umijeća koje podrazumijeva shvaćanje onog važnog i prioritetnog i u životu i u radu. Ostvarenjem navedenog cilja razvijaju se sposobnosti kreativnog razmišljanja, kritičkog vrednovanja i samopouzdanja uz podizanje općeg uspjeha iz većine predmeta.https://malacgenijalac.hr/osijek/

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana