Magazin
AKCIJA I REAKCIJA

Fenomen Mad Max sage:
Svi filmovi poredani od
najgoreg do najboljeg
Objavljeno 1. lipnja, 2024.
Franšiza Mad Max jedna je od najvećih i očito jedna od najutjecajnijih akcijskih saga u povijesti kinematografije. Filmska vizija postapokaliptične pustoši australske pustinje pokrenula je bezbrojne imitatore u narednim desetljećima, a to je rijetka serija koja se ponavlja i u kojoj svakim dijelom upravlja isti autorski redatelj, legendarni George Miller - piše Liam Gaughan, čiji prilog za collider.com, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u nešto kraćoj verziji.

Millerovoj izvornoj trilogiji stalno je rasla popularnost sa svakim nastavkom, a njegove unikatne akcijske sekvence i predanost izgradnji izmaštanog svijeta budućnosti ubrzo su predstavili sagu o Maxu Rockatanskom izvan Australije i međunarodnoj publici. Nakon završetka originalne serije 1985., Miller je desetljećima radio i prevladao brojne produkcijske neuspjehe kako bi isporučio hvaljeni četvrti dio.

Iako nije jasno kada će njegov glavni lik krenuti u svoju sljedeću avanturu na velikom platnu, franšiza Mad Maxa je daleko od kraja. Miller je najavljivao mogućnost još jednog filma prequela, koji bi još više razradio Mad Max svemir dajući pozadinsku priču nekim od pozadinskih likova. Miller možda ima 79 godina, ali ne pokazuje znakove da ga njegova strast prema franšizi Mad Max na bilo koji način usporava. "Pobješnjeli Max" je rijetka franšiza u kojoj je svaki film vrijedan bar malo pažnje zbog svog utjecaja na masovnu popularnu kulturu. Od spektakala do apsolutnih klasika, ovdje je svih pet Mad Max filmova, rangiranih od manje dobrih do najboljih.

BEYOND THUNDERDOME (1985.)


Mad Max Beyond Thunderdome pola je sjajnog filma. Distopijske borbe u motociklističkim kavezima bile su izvrstan koncept i novi izazov za Mela Gibsona, a veći proračun nije bio u suprotnosti s turobnošću postapokalipse. Dobivate i veličanstvenu izvedbu Tine Turner kao ekscentričnog entiteta, koji željeznom rukom vlada Bordertownom. Film je imao neke sentimentalne trenutke kao u prva dva nastavka, ali prvi put Max je postao otvorenije heroj kada je pomogao plemenu siročadi u potrazi za legendarnom "Zemljom sutra-sutra". Kraj Beyond Thunderdomea svakako nije prazan, a akcijska sekvenca vlaka jedan je od najboljih trenutaka u serijalu. To je još uvijek podcijenjen nastavak znanstvene fantastike koji samo trpi u usporedbi s ostalim dijelovima franšize.

MAD MAX (1979.)


Originalni Mad Max iz 1979. film je koji je sve započeo, a gledajući unatrag, vrlo je drukčiji film od ostatka serijala. Umjesto da počinje kao zapadnjačka bajka s utvrđenom postapokalipsom, prvi film istražuje događaje koji su pokrenuli pad društva i daje uvid u Maxovo podrijetlo. On još nije ratnik prekaljen u bitkama, koji je u biti australski "Čovjek bez imena", već prije pošteni policajac koji je prisiljen postati osvetnik kako bi se nosio s rastućom prijetnjom pomahnitale motociklističke bande. Teško je reći bilo kakve lijepe riječi o Gibsonu, ali on svejedno igra rijetko osjetljivu izvedbu dok Max bespomoćno gleda kako se njegov grad raspada u kaos. Njegov odnos sa suprugom Jesse (Joanne Samuel) doista je srceparajući, a Miller odlično pokazuje kako Maxov gubitak razuma odgovara svijetu koji ga okružuje. Iako nema baš zamah kao dva klasika iznad njega, Mad Max je utro put prema budućim visinama serijala.

MAD MAX 2: THE ROAD WARRIOR (1981.)


Iako je Mad Max bio vrlo popularan u Australiji, nije baš došao do američke publike. Kako ne bi zbunio gledatelje, nastavak Mad Max 2: "Cestovni ratnik" se obično reklamirao podnaslovom, ali novi fanovi nisu imali problema nastaviti tamo gdje je prvi film stao. "Cestovni ratnik" je u biti 96 minuta čistog kinetičkog zamaha zahvaljujući Millerovim inovativnim sekvencama potjere i nevjerojatnoj odmetničkoj galeriji zlikovaca. "Cestovni ratnik" je poput klasičnih vesterna Shane ili "Bilo jednom na zapadu", s mladim "Feral Childom" (Emil Minty) koji prepričava priču o tajanstvenom strancu koji je nakratko učinio nešto dobro. Miller je stvorio privlačnog lika koji se sjeća svoje dužnosti da štiti nevine. Nerado priskače u pomoć jednom seljaku u naselju rafinerije kada im prijeti banda pljačkaša. Dok je Hugh Keays-Byrne svojom ulogom Tocecuttera u prvom filmu postavio presedan za negativce iz serijala, izvedba sjajnog Kjella Nilssona kao Lorda Hummungusa podigla je važnost uloge nemilosrdnog, ali inteligentnog vojskovođe.

FURIOSA: A MAD MAX SAGA (2024.)


Iako je radnja jednako fascinantna kao i bilo koji od prethodnih dijelova u Millerovoj franšizi, Furiosa: A Mad Max Saga emocionalna je osvetnička odiseja koja pokazuje pravu izopačenost svemira Mad Maxa. Prikazujući rane dane Furiose (Anya Taylor-Joy) prije nego što je postala ratna veteranka, film bilježi kako junaštvo izranja iz najnevjerojatnijih mjesta. U filmu postoji iskonska, ljutita energija koja je jedinstvena u odnosu na Maxovu pasivnu prirodu u drugim filmovima. I novi likovi u Furiosi odmah dokazuju da su dostojni nasljeđa franšize. S monstruoznim likom Dementusa, Chris Hemsworth stvara manipulativnog, sadističkog antagonista čija okrutnost nadilazi inherentnu nemilosrdnost pustinje. Furiosa je film s kratkim dijalogom, ali oštre interakcije između glavnog lika i njezina novog saveznika Jacka (Tom Burke) iznenađujuće su duboke. Miller uspijeva povećati vizualni sjaj pronalazeći kreativne načine da obilježi prolaznost vremena, čime se Furiosa razlikuje od bilo kojeg drugog znanstvenofantastičnog vesterna. S temama ženskog bijesa, eskalacije, zaštite okoliša, opsesija i cikličke prirode nasilja, Furiosa: A Mad Max Saga je uzbudljiva eksplozija energije koja govori o bolestima današnjeg društva.

MAD MAX: FURY ROAD (2015.)


Miller je bio u razvojnom paklu od 1990-ih, opterećen produkcijskim neuspjesima i izazovnim snimanjem, kada je konačno okupio novu glumačku postavu. Međutim, sav skepticizam je nestao kada je Mad Max: Fury Road došao do publike. Malo je filmova odmah prihvaćeno u leksikon kinematografskih klasika, ali odmah se shvatilo da je Fury Road ravan klasicima poput "Umri muški", Predator ili Matrix, te da se s pravom titulira kao najbolji akcijski film ikada snimljen. S inovativnom mješavinom praktičnih učinaka, briljantne šminke, izmučenih filozofija i ženskog osnaživanja, Miller je redefinirao stil "Cestovnog ratnika" s još nemilosrdnijom neprekidnom jurnjavom.

Šokantno nasilan i nevjerojatno lijep, Fury Road također je najbolji prikaz Maxove uloge u pustoši te je još uvijek najbolji film Mad Max serijala do sada. Tom Hardyjevo superiorno tumačenje lika nije zamišljeno da bude hvaljen kao heroj, već da bude potopljen u spektaklu dok ga progone demoni njegove prošlosti. Koliko god Hardy bio sjajan, potpuno ga je nadmašila nevjerojatna izvedba Charlize Theron kao nove heroine Imperator Furiose. Kao zaštitnica grupe žena koje su rađale djecu vojskovođe Besmrtnog Joea (Hugh Keays-Byrne), Furiosa je bila nadahnuta i uvjerljiva nova protagonistica. Fury Road je postao jedan od rijetkih franšiznih filmova koji je dobio ozbiljne nominacije za nagrade te u konačnici osvojio šest Oscara i nominacije za najbolji film i najboljeg redatelja.

Darko Jerković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike