Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Obilježen Dan
nacionalnih manjina
Objavljeno 25. svibnja, 2024.

Svečanom sjednicom, a potom nastupom kulturno-umjetničkih društava u subotu je u Osječko-baranjskoj županiji obilježen Dan nacionalnih manjina. Vrednujući i čuvajući bogato povijesno i kulturno nasljeđe te identitet manjina, odlučeno je da se svake posljednje subote u svibnju obilježava Dan nacionalnih manjina.

Održana je sjedica županijskog Savjeta za nacionalne manjine, a njezin predsjednik Josip Miletić, ujedno i zamjenik župana Osječko-baranjskog, ovom je prigodom naglasio kako sve nacionalne manjine koje su uključene u Savjet međusobno dobro surađuju.

"Sve odluke koje se donose na Savjetu donose se jednoglasno, imamo prijateljske rasprave, ali kada treba donositi odluke, na djelu je razumijevanje i tolerancija. Uz to, Županija je u proračunu sredstva za rad nacionalnih manjina povećala za 20 posto", naglasio je Miletić.

Ana Kanđera Legčević, predsjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, ujedno i zamjenica predsjednika Savjeta, podsjetila je kako u Županiji žive predstavnici 22 nacionalne manjine, ali njih deset je ostvarilo, prema zakonu, pravo na formiranje Vijeća, odnosno svojih predstavnika.

"Ono što je u radu Koordinacije i Savjeta gotovo uvijek u prvom su financije, radi želje i potrebe manjina za očuvanjem sakralnih spomenika, djelovanja KUD-ova, kao i povezanosti s matičnom zemljom u koju bi željeli otputovati. Suradnja s kulturnim institucijama Osječko-baranjske županije je izvrsna i uvijek su spremne za podršku djelovanju i radu nacionalnih manjina", istaknula je Kanđera Legčević.

Na Trgu slobode nastupili su potom KUD-ovi makedonske, mađarske, srpske, slovačke, njemačke, romske, rusinske i albanske nacionalne manjine. Neki od njih Osječane su dodatno iznenadili i raznovrsnom ponudom svojim nacionalnih jela. D.Ku.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana