Regija
ŠTO JE BILO DALEKO, POSTAJE SVE BLIŽE

Prva lopta zakotrljala se na novom stadionu
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Za izgradnju krova iznad tribina novog Gradskog stadiona predan je zahtjev za izmjenu i dupunu građevinske dozvole
BELI MANASTIR - Danom otvorenih vrata široj je javnosti predstavljeno novo zdanje belomanastirskog Gradskog stadiona, dijela projekta Gradski sportski park, koji je, osim stadiona, obuhvatio i obnovu gradskih bazena.

Svi zainteresirani mogli su posjetiti prostorije u središnjoj zgradi, a najmlađe selekcije mjesnog županijskog prvoligaša, ŠNK-a Baranja-Belje, loptu su, prvi put, ‘‘nabijali‘‘ na novom, licenciranom, umjetnom travnjaku.

- Na terenu je puno djece, a upravo to je svrha takvih objekata - istaknuo je obnašatelj dužnosti župana osječko-baranjskog Mato Lukić čestitavši na realizaciji projekta. Podsjetio je kako je i iz županijskog proračuna izdvojen određen iznos za Gradski stadion u Belom Manastiru te podvukao kako u godini kada je Osječko-baranjska županija Europska regija sporta nema ljepše stvari od ovog objekta.

Cijeli je projekt, zapravo, dio Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, koji je nadziralo i provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, čiji je državni tajnik, Domagoj Mikulić, istaknuo kako je (djelomično) ideja krenula iz toga ministarstva.

- Ministarstvo je projekt sufinanciralo s približno 3,5 milijuna eura, a sada kada vidim kako sve skupa izgleda, ponosan sam i siguran da smo učinili pravu stvar za grad, ali i cijelu Baranju, jer bi ova lokacija trebala postati mjesto okupljanja mladih i starijih iz cijele regije - rekao je Mikulić, podsjetivši i na niz ostalih projekata koje je Grad Beli Manastir uspješno realizirao.


No, Gradski stadion još nije u potpunosti završen. Preostali su neki radovi, poput dovršetka glavnog igrališta, izgradnja krova iznad tribina, za što je podnesen zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole, te još neki sadržaji odnosno oprema, o čemu je govorio gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

- Danom otvorenih vrata Gradskog stadiona htjeli smo pokazati ono što smo dosad napravili i otvoriti pomoćni teren s umjetnim travnjakom za treninge najmlađih uzrasta. Fokus bi trebao biti na školi nogometa. Odmah nakon toga krećemo i u razvoj drugih sportova, ponajprije atletike. Dosad su u zgradu uložena golema sredstva, a u njoj postoji mogućnost za bavljenje rekreacijom, tj. za opremanje budućih teretana odnosno welnessa. Danas s radom kreću i teniski tereni, čija je izgradnja financirana sredstvima Ministarstva turizma i sporta. Krećemo i u gradnju trim-staze. Zajedno s bazenima, sve skupa će biti jedna zaokružena priča za idućih 50 godina bavljenja sporta na području grada - rekao je Rob, podvukavši kako su, uza sve spomenuto, stvoreni i uvjeti da belomanastirski nogometni klub zaigra u višem stupnju natjecanja, kao nekada. Zasad su na pravom putu budući da je ŠNK Baranja-Belje već poodavno osigurao prvo mjesto u I. ŽNL i plasman u MŽNL Osijek - Vinkovci.

Uz brojne goste, na Dane otvorenih vrata stigli su i predstavnici NK-a Osijek, među kojima i igrači prvoligaša s Drave, Marko Malenica i Marin Prekodravac.

U priču oko izradnje novog Gradskog stadiona uključio se i Hrvatski nogometni savez, a da će donacija biti još potvrdio je Ante Vučemilović-Šimunović, prvi dopredsjednik HNS-a.

- Gledajući unazad nekoliko godina, HNS je s prilično velikim sredstvima sufinancirao niz projekata na području Osječko-baranjske županije. Naša je županija ove godine Europska regija sporta i nastavit ćemo raditi na izgradnji infrastrukture. S tom praksom nastavit ćemo i ubuduće, a u Belom Manastiru završit će još 100.000 eura za stadion - rekao je Vučemilović.

Ivica Getto
Stadionski kompleks na pet hektara
Podsjetimo, cijeli se kompleks novog Gradskog stadiona proteže na približno pet hektara zemljišta. Definirane su dvije zone, od čega jedna za nogometne utakmice, a druga za javnost, uz čitav niz sadržaja koji bi trebali zadovoljiti potrebe sportaša, rekreativaca i ostalih posjetitelja. Između dva igrališta (glavno je dimenzija 105x68 metara) izgrađena je tribina sa 600-injak sjedećih mjesta. Nogomet se u Belom Manastiru igra više od 100 godina, a stadion je lokaciju mijenjao najmanje pet puta.

Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA POKRAJ VIRJA

Mongolske borovnice i banane uz kukuruz

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista pedaliralo je planinom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok

3

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu