Tehno
TEST ANOTHER CODE: RECOLLECTION

Sjajna japanska puzzle avantura za svakoga
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Igrač preuzima kontrolu nad Ashley Mizuki Robins, japanskom djevojčicom koja pokušava rasvijetliti misterije Blood Islanda
Japanska kultura itekako je posebna, a za ljubitelje svega japanskog tu je i igra koju će svakako obožavati. Another Code: Recollection nije za svakoga, ali za potonje ljubitelje bit će savršenstvo.

Detective Pikachu je igra koja obiluje zagonetkama, premrežena avanturom i puzzle misterijima. Zašto ju spominjemo? Zato što je ona na neki način "Lite" izvedba onog što donosi Another Code: Recollection. Dakle, riječ je o japanskim detektivskim igrama. Negdje se još nazivaju i vizualnim novelama (visual novel ili VN) jer obiluju intrigantnim radnjama i donose puno sadržaja, priče, dijaloga, monologa, narativa za slušanje i čitanje, kao i traženja predmeta po ekranu.

Poznato, a nepoznato


Neke gamere ove igre pak dosta podsjećaju na klasične PC point-and-click avanture. Bilo kako bilo, ako ste fan ovog žarna, Another Code: Recollection sigurno je već u vašim rukama, a ako niste nikad čuli ovo o čemu pričamo, ali dovoljno vam je interesantno, možda ste ipak spremni okušati se u jednom VN naslovu, možda u ovom trenutku i najboljem koji postoji.

Nije novost da Nintendo često dijeli igre na one za domaće japansko tržište i one namijenjene zapadu. Mnoštvo je takvih igara koje na zapadu jednostavno nikada nisu niti službeno predstavljene, ili ako jesu bile dostupne, bile su negdje u kutu, na začelju. Jedna od takvih igara je Another Code. Prije ovog izdanja za Switch, u Japanu su bile dostupne Another Code: Two Memories (za konzolu DS) i Another Code R: A Journey into Lost Memories (za Nintendo Wii). Recollection je zapravo remake obje ove igre, ali na način tipičan za japanske remake naslove - gotovo sve je promijenjeno. S obzirom na to da postoji velika vjerojatnost da niste ni čuli za ove igre, a kamoli ih igrali, ta informacija možda nije od presudnog značenja. Stoga, pogledajmo što Recollection nudi potpuno novim igračima.

Radnja igre smještena je u napuštenu vilu na otoku, što podrazumijeva – naravno misterij! Igrač preuzima kontrolu nad Ashley Mizuki Robins, japanskom djevojčicom koja pokušava rasvijetliti misterije Blood Islanda nakon što je dobila pismo i čudan high-tech ručni uređaj od svog navodno pokojnog oca. Njezini roditelji bavili su se zanimljivim eksperimentima o kojima se malo zna, a tu je i napuštena vila na otoku, što dodatno potiče – misterij. Vjerujemo da ste već shvatili kamo ide ovaj žanr igara i zašto je toliko zabavan. Naravno da priča bude još zanimljivija, postoje i paranormalni elementi, poput duha dječaka koji će Ashley brzo upoznati na otoku, a zajedno će krenuti u rješavanje tih misterija i vraćanje dječakovih sjećanja. Kada završite priču koja je bila predstavljena u prvoj igri, ovaj remake vas postupno prebacuje u sadržaj druge igre, gdje starija Ashley istražuje novi misterij na jezeru Juliet.

Baš kako treba


Grafički prikaz u Recollectionu izgleda šarmantno na Switchu, posebno kada igrate u prijenosnom modu. Znači, negdje na putovanju igra će vam znatno skratiti vrijeme. Iako mi nismo igrali prethodne naslove, od onih koji jesu, čuli smo da je gameplay znatno poboljšan, a sama mehanika igre je promijenjena - umjesto klasičnih point-and-click elemenata, krećete se prostorom kao u igrama iz trećeg lica, dok su dijalozi i dalje u stilu vizualne novele. Igra emitira opuštajuću atmosferu i prikazuje tinejdžerske misli na vrlo prirodan način, više nego u stereotipnom anime stilu. Za zagrižene fanove Another Code: Recollection je lagan, posebno jer su im sve zagonetke već poznate. Međutim čini nam se da je Nintendo s ovom igrom zapravo htio privući što šire mase, pa je nama težina (ili bolje rečeno jednostavno) bila pogođena. Glazba u pozadini je opuštajuća, a igra nudi opciju za japansku ili englesku sinkronizaciju, pri čemu je engleska sinkronizacija sasvim pristojna. Jedini pravi izazov ovdje je cijena koja je u rangu drugih Nintendo first-party igara. No, igru toplo preporučujemo, isprobajte demo, uvjereni smo da će vam se svidjeti.

Marin REŽIĆ
Grafički prikaz u Recollectionu izgleda šarmantno na Switchu, posebno kada igrate u prijenosnom modu

Ocjena: 85

Dojam: Another Code: Recollection donosi vizualnu novelu prožetu japanskom puzzle avanturom većem broju igrača uz prepoznatljiv stil i odličnu glazbenu podlogu.

Najčitanije iz rubrike