Kultura
PREDSTAVLJANJE U HRVATSKOM DOMU

O memoarima Ive Tijardovića
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Knjiga "Ivo Tijardović, život i vrijeme - Memoari slavnog Splićanina" predstavljena je u Hrvatskom domu, te je istaknuto kako bi 2025. i 2026. trebalo proglasiti Tijardovićevim godinama jer on je simbol identiteta i mentaliteta Splita.

- Predlažem da splitsko Gradsko vijeće donese odluku kojom bi se Tijardovićevim godinama proglasile 2025 u povodu 130. godišnjice njegova rođenja, i 2026. u povodu 100. obljetnice premijere njegove opere "Mala Floramy". Time bi se omogućilo da se u Splitu izvedu sve njegove opere i operete, te prizovu sjećanja na sva događanja u kojima je taj slavni Splićanin sudjelovao. Ovi Memoari na 400 stranica imaju dva dijela - u prvom je feljton koji je o njemu prije 40 godina objavila Slobodna Dalmacija, a drugi dio su njegovi zapisi koji su pronađeni u Muenchenu, u podrumima kuće unuka Tijardovićevog sina Zvonke - rekao je Marin Kuzmić koji je priredio za objavu memoare hrvatskog skladatelja, literata i dirigenta Ive Tijardovića.

Dodao je kako taj potomak Tijardovića nije znao da se u kući, u kojoj živi, desetljećima nalaze vrijedni rukopisi Ive Tijardovića.

- Ivo Tijardović je splitska legenda o kojoj mlađi naraštaji nemaju saznanja te će ovi memoari približiti njegov život i djelo mlađim generacijama - poručio je Kuzmić.

Osim opera "Mala Floramy" i "Spli‘ski akvarel", Tijardović je, kako su podsjetili predstavljači, napisao i manje poznatu operu "Dioklecijan". Skladatelj je imao složen život i slojevitu biografiju o čemu se nedovoljno zna, rečeno je na predstavljanju.

Dugogodišnji ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu Petar Krolo rekao je kako je Tijardović između dva svjetska rata djelovao u Splitu, u kojem su bile tri političke struje.

- Za sebe je govorio da je Radićevac i komunist, on nije pravio razliku između to dvoje -dodao je Krolo. Tijardović je, kako su podsjetili predstavljači, u drugom svjetskom ratu sudjelovao kao partizan.

Promocija Tijardovićevih memoara, objavljenih u nakladi Gradske knjižnice Marka Marulića, organizirana je u Koncertnoj dvorani Hrvatskog doma koja nosi ime Ive Tijardovića. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada