Novosti
IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Izborni program HDZ-a: Sigurnost granica i slobodnije gospodarstvo
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Sigurnost granica, slobodnije gospodarstvo, proširenje Unije i borba protiv ukidanja jednoglasnog odlučivanja u EU-u naglasci su programa HDZ-a za europske izbore, kažu njegovi dosadašnji eurozastupnici.

Troje od četvero dosadašnjih zastupnika HDZ-a u EP-u, Željana Zovko, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, predstavilo je u Zagrebu neke od točaka programa stranke za europske izbore u lipnju, koje je Zovko nazvala "ključnima" jer će odrediti kreće li se Europa "pravcem demokracije ili autokracije". Karlo Ressler, četvrti na listi, koju predvodi premijer Andrej Plenković, naglasak je stavio na gospodarska pitanja. Rekao je kako je Hrvatska danas na 76 posto prosjeka razvoja EU-a, a cilj je u idućih pet godina probiti barijeru od 80 posto. Poručio je kako će HDZ u Europskom parlamentu zagovarati "zdrave gospodarske politike koje nisu zamagljene nekom pogrešnom, stranom ideologijom", viđenom u europskim politikama u proteklih pet godina.

Zastupnica Zovko govorila je o pitanju mira i sigurnosti na hrvatskim granicama te zaštiti Hrvata izvan domovine. Istaknula je kako je HDZ snažno zagovarao pravo Hrvata u Bosni i Hercegovini, u kojoj se mora promijeniti izborni zakon kako bi tamošnji Hrvati imali legitimnog predstavnika u predsjedništvu BiH, dosad biranog bošnjačkim glasovima. Sokol je, pak, govorio o jačanju Hrvatske u institucijskom okviru EU-a, izdvojivši pitanje ukidanja jednoglasnosti u donošenju ključnih odluka, čemu se manje članice snažno protive zbog mogućnosti preglasavanja. Osmi zastupnik s liste HDZ-a u svom je izlaganju rekao da se u lipnju ne bira samo između različitih opcija "nego i između onih koji će štititi nacionalne interese" i onih koji to ne čine.

Optužio je pritom Možemo i SDP da su lažno optuživali Hrvatsku da krši prava ilegalnih migranata i opstruirali hrvatski ulazak u Schengen. Zastupnica Zovko kritizirala je pak zastupnika Mislava Kolakušića, koji se, tvrdi, koristio tragedijom pandemije za svoje osobne interese.

Projekcije pokazuju kako se na izborima u lipnju očekuje rast krajnje desnih stranaka, poput onih iz grupacije Identitet i demokracija, zbog čega će biti otežano formirati većinu po dosadašnjim linijama. Ressler je naglasio kako će Europska pučka stranka, kojoj HDZ pripada, surađivati samo sa strankama koje su proeuropske, podržavaju Ukrajinu i poštuju vladavinu prava. Sokol je rekao kako je jasno da će Europa otići udesno, ali da su glavni uzrok za to "ljevičarske politike" koje "nameću ideološke agende, uništavaju europsku industriju, vode križarski rat protiv europskog gospodarstva i iracionalne politike primanja svakoga u EU". H
Karlo Ressler

zastupnik u EP-u

HDZ će u Europskom parlamentu zagovarati zdrave gospodarske politike koje nisu zamagljene nekom pogrešnom, stranom ideologijom.

Možda ste propustili...

U DVA I POL MJESECA ŠESTERO ZARAŽENIH

U KBC-u Zagreb troje umrlih od legionele

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela