Osijek
DAN OTVORENIH VRATA U OBRTNIČKOJ ŠKOLI

Budućnost u svoje ruke!
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Školovanje za frizera, pedikera, krojača, mesara, autolakirera, stolara i pekara
Kraju školske godine vesele se svi školarci, no možda nešto manje učenici osmih razreda. Na njima je važna odluka - koju srednju školu upisati? Svoju je paletu zanimanja predstavila osječka Obrtnička škola na Danu otvorenih vrata. Predstavljena su obrtnička zanimanja koja se ove školske godine mogu upisati u ovoj školi, a to su frizer, pediker, krojač, mesar, autolakirer, stolar i pekar. Također, u školi obrazuju i niz pomoćnih zanimanja za učenike s teškoćama.

Svatko od nas našao se u situaciji da čeka svoj red na frizuru, stolara da nađe termin za izradu kuhinje ili bilo kojeg dijela namještaja, a ni red za skraćivanje i porubljivanje hlača nije mali. Poznato je da je potražnja za kvalitetnim majstorima i dobrim obrtnicima postala problem današnjice. U Obrtničkoj školi Osijek školuju učenike upravo za takva, deficitarna zanimanja.

Ravnateljica Maja Zorić ističe kako je potražnja na tržištu rada za neka zanimanja vrlo velika, ali, nažalost, kvote za upis su male. Smatra kako bi se kvote za neka zanimanja trebale bolje regulirati. Kao primjer ističe zanimanja mesar, krojač i stolar, koja su deficitarna.

- Krojač je jedno od zanimanja za koja stalno imamo upit poslodavaca. Kroničan je nedostatak radnika, a posla ima. Samo za pokraćivanje hlača čekat ćete tjedan ili dva, a školi se javljaju poslodavci kojima je nužan veći broj radnika kako bi imali redovitu proizvodnju svojih tekstilnih proizvoda - ističe ravnateljica Zorić. Ista je stvar i sa stolarima, pekarima i autolakirerima te mesarima.

Deficitarna zanimanja, stipendijama, potiče i Osječko-baranjska županija, kao i Grad Osijek. I sami poslodavci financijski stimuliraju rad djece na praksi - prije svega mesare i autolakirere. No i to nije sve jer neki poslodavci učenicima nude i stipendije. Tako da oni već od svoje 14. - 15. godine počinju dobro zarađivati od svoga rada, a i sigurno je da ih nakon školovanja čeka radno mjesto. To su činjenice koje ne treba zanemariti u današnje vrijeme.

Učenici odmah iz školskih klupa ulaze u svijet rada. Većinu njih već izlaskom iz škole posao i čeka. Često je to kod poslodavca gdje su tri godine obavljali praktičnu nastavu, ali ne samo to. Brojni poslodavci znaju zvati školu, raspitivati se za određena zanimanja, jer im stalno nedostaju radnici.

Dan otvorenih vrata bila je prilika buduće učenike upoznati s načinima rada u Obrtničkoj školi, prezentirati im rad učenika koji su se upravo za ovu priliku i posebno pripremili te pokazati dio onoga što su učili i što uče tijekom školovanja. Oni su svoju odluku donijeli prije godinu, dvije ili tri, a na ovogodišnjim je osmašima dobro razmisliti jer njihova je budućnost u njihovim rukama.

(Napomena: Autorica teksta nastavnica je u Obrtničkoj školi u Osijeku)

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici

FESTIVAL ZEMLJA BEZ GRANICA

Breza u mašti Osijek pretvara u Snovograd

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana