Mozaik
SEDLAROV FILM O DOMOVINSKOM RATU

Tim Roth i Armand Assante glumit će u filmu “260 dana”
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Scenarist je oskarovac B. Morrow, angažiran je 41 glumac iz SAD-a, Španjolske, UK-a i RH, a snima se od 27. svibnja
Holivudski film o temi Domovinskog rata snimat će se od 27. svibnja do kraja lipnja u Đakovu, Gorjanima i Osijeku Film je to "260 dana", redatelja Jakova Sedlara, utemeljen na istinitoj priči Marijana Gubine o njegovim logoraškim danima. Scenarij potpisuje oskarovac Barry Morrow kao njegov supervizor.

Logoraški put Gubine već je pretočen u roman, dokumentarnu radiodramu i kazališnu predstavu, a sada će i na filmsko platno, kao ratna drama u trajanju do 100 minuta. Jer, potvrdio je za Glas Slavonije vlasnik produkcije "260 Days" i producent Dražen Majstrović, uz scenarista oskarovca, na filmu je angažirano i desetak glumaca koji imaju niz holivudskih projekata, a predvode ih međunarodne filmske zvijezde Tim Roth i Armand Assante. Glumački postav čini 41 ime, među kojima i Angela Molina iz Španjolske, 15 glumaca je iz UK-a poput Sama Hazeldinea, Josepha Millsona i dr., a iz Hrvatske njih dvadeset dvoje, poput Krune Bakote, Konstantina Haaga, Luje Kunčevića i dr. Točnije, boje SAD-a ‘brani‘ glumački trolist - uz Rotha i Assantea tu je i naše gore list Ivana Grabovac Skelin.

- Ključni ciljevi filma su u holivudskoj produkciji ispričati autentičnu priču na temelju stradavanja Hrvata u Domovinskom obrambenom ratu. Film bi s osiguranom razinom budžeta za njegovu produkciju od četiri-pet milijuna eura bio kandidat za sve najprestižnije filmske festivale u svijetu, a nakon toga bi se distribuirao u više od 100 zemalja - navodi Majstrović i dodaje da unutar teme "260 days" postoje najviše reference za kreiranje snažnog interesa za gledanje filma u RH i svijetu, a što bi bila neprocjenjiva korist za RH jer film, ističe producent, na apsolutno jedinstven način govori o sudbini Hrvata u najvažnijem dijelu naše povijesti kao što je Domovinski obrambeni rat.

- Osim svih glumaca, imamo aktivirano i 50-ak hrvatskih vojnika, veći broj statista, ovisno o scenama koje se snimaju. Svemu ovome suvišno je dodati bilo što osim da radimo na hrvatskom klasiku u području filmske industrije - kaže Majstrović.

Poziv na casting za statiste u Đakovu, održan u subotu, pobudio je veliki interes. Ružica Butorac, zadužena za statiste, kaže kako ih se u Đakovu odazvalo 60, među kojima brojni hrvatski branitelji, HRVI i bivši logoraši. Casting za statiste prošlog vikenda održan je i u Požegi.

Film su podržali njegovi brojni ambasadori - poznate javne osobe poput Zlatka Dalića, Tome Medveda, Dubravka Šimenca, Ivice Tucka, Hrvoja Hitreca, Dine Jelusića i dr.

Roman "260 dana" izdan je 2011., a dosad tiskan u 46.000 primjeraka i preveden na 15, a otiskan na devet jezika. Iz projekta "260 dana" nastao je program Mirotvorac u okviru kojeg je održano više od 1500 predavanja na fakultetima, u školama i dr., za više od 200.000 slušatelja u RH, BiH, Njemačkoj i Poljskoj. Gubinu je RH odlikovala Redom hrvatskog pletera i na temelju doprinosa i ugleda društvu koji je stekao projektima 260 dana i Mirotvorac, kao i pripadajućim humanitarnim aktivnostima.

- Ja, logoraš, izabrao sam put na kojem opraštam, ne osuđujem, ne mrzim, šaljem poruku mira i molim se za njih. Vas molim da se trudite činiti isto - snažna je poruka Marijana Gubine.

Planirano predstavljanje filma na filmskim festivalima je zima 2024./2025., a prikazivanje filma početkom iduće godine.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

GLUMIO U ČETVRTOM NASTAVKU FILMA "PIRATI S KARIBA"

Morski pas ubio glumca s Havaja

TREĆA EPIZODA IZLAZI U NOĆI S NEDJELJE NA PONEDJELJAK

Zaoštrava se sukob u “Zmajevoj kući”

Najčitanije iz rubrike