Regija
U PODGAJCIMA PODRAVSKIMA ODRŽANA SMOTRA CRKVENOG PJEVANJA

Od zborskog višeglasja do gregorijanskih korala
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
PODGAJCI PODRAVSKI  - Jubilarna, 25. Smotra crkvenog pjevanja održana je u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Podgajcima Podravskim u sklopu programa Susreti naroda i kultura, a u organizaciji Družine - čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba.

Na smotri su se predstavili sastavi i zborovi različitog glazbenog izričaja, od pučkog pjevanja, zborskog višeglasja do gregorijanskih korala.

Okupljene su pozdravili vlč. Siniša Paušić, župnik Župe sv. Martina biskupa, i Manda Svirac, predsjednica Družine. Smotru je otvorio Župni mješoviti pjevački zbor ‘‘Sveta Cecilija‘‘ Donji Miholjac uz orguljašku pratnju s. Marijane Kristijane Kolić i pod dirigentskom palicomu Silvije Ježić-Knežević. Nastupili su i Mješovita pjevačka skupina KUU-a ‘‘Napredak‘‘ Podgajci Podravski i Obiteljski sastav Kościelnioki iz južne Poljske, a smotru su zatvorili Gutenberg Hounye i Herman Kodjo, bogoslovi iz Benina koji se školuju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Uz pjesmu na jednom od lokalnih dijalekata južnog Benina iz okolice grada Potro Novo, bogoslovi su zajedno sa svim zborovima i vjernicima u crkvi zapjevali i jednu od najpoznatijih hrvatskih marijanskih pjesama, ‘‘Marijo, svibnja kraljice‘‘.

Na završetku smotre predsjednica Družine Manda Svirac podijelila je sudionicima zahvalnice. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena