Osijek
UZ POMOĆ TIBORA MIKUŠKE

Osječki lovac Miro
spasio orla štekavca
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
U redakciju nam se javio naš sugrađanin Miro Gardaš iz Gundulićeve ulice, inače lovac u Lovnoj udruzi Fazan Darda, kako bi nam ispričao što mu se dogodilo prilikom obilaska lovišta XIV/155, kojim gospodari LU Fazan Darda, u blizini Tvrđavice. Naime, tamo je zamijetio orla štekavca koji je očito imao velikih problema.

- Nije mogao poletjeti, trčao je po zemlji, lamatao krilima i nakon toga se smirio u visokoj travi. Nazvao sam dipl. ing. bio. Tibora Mikušku iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, te ga obavijestio o uočenom orlu štekavcu. Krenula je akcija spašavanja, gospodin Tibor Mikuška došao je s prijenosnim spremnikom za životinje i krenuli smo u lov na orla štekavca. Uspjeli smo prebaciti jaknu preko njega, uloviti ga i smjestiti u spremnik za transport životinja - ispričao nam je Gardaš.

Nakon toga je dipl. ing. bio. Mikuška odvezao orla u Oporavilište Zoološkog vrta Osijek, u kojem se vodi briga o jedinkama strogo zaštićenih zavičajnih vrsta životinja nađenima u prirodi, iscrpljenima, bolesnima ili ozlijeđenima.

- Tamo će našem orlu štekavcu pružiti skrb i pomoć, a kad se oporavi, onda će ponos baranjskih šuma biti vraćen u prirodu - priča nam Gardaš i dodaje kako je zanimljivo da je lokacija na kojoj je orao nađen na oko kilometar sjeverno od osječkog Zoološkog vrta, dakle u neposrednoj blizini grada, i kako je rijetkost da se u blizini središta grada gnijezde i obitavaju zaštićene vrste životinja. T.K.
Zanimljivo je da je lokacija na kojoj je orao nađen na oko kilometar sjeverno od Zoološkog vrta

Možda ste propustili...

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET

Promovirano ukupno 173 studenata

TRGOVINE KOJE RADE 9. LIPNJA

Gdje kupovati u nedjelju?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET

Promovirano ukupno 173 studenata

3

TRGOVINE KOJE RADE 9. LIPNJA

Gdje kupovati u nedjelju?