Ekonomija
VAŽAN KORAK PREMA ODRŽIVOJ BUDUĆNOSTI

Tržište e-vozila bilježi rapidan rast
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Prema izvještajima globalna prodaja električnih automobila dosegnula je rekordne razine, s više od 10 milijuna prodanih vozila u 2023. godini
Električna vozila (EV) sve su popularnija diljem svijeta, postajući važan korak prema održivoj budućnosti. Ova inovacija donosi brojne prednosti, uključujući smanjenje zagađenja, ekonomsku efikasnost i tehnološki napredak.

Posljednjih godina tržište električnih vozila bilježi rapidan rast. Mnogi proizvođači automobila ubrzano šire svoje ponude EV modela. Prema izvještajima, globalna prodaja električnih automobila dosegnula je rekordne razine, s više od 10 milijuna prodanih vozila u 2023. godini. Kinesko tržište prednjači, a Europa i Sjedinjene Američke Države bilježe znatan rast u prodaji. Vlade diljem svijeta prepoznaju značenje električnih vozila i pružaju podršku kroz subvencije, porezne olakšice i ulaganja u infrastrukturu za punjenje. Norveška, na primjer, planira da do 2025. godine svi novoregistrirani automobili budu električni ili hibridni, a Europska unija teži postizanju nulte emisije ugljika do 2050. godine.

Električna vozila nude brojne prednosti u odnosu prema tradicionalnim vozilima s unutarnjim izgaranjem. Jedan od najvažnijih razloga za prelazak na električna vozila je njihov pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša. Korištenjem električne energije umjesto fosilnih goriva smanjuje se emisija ugljikova dioksida, što pridonosi borbi protiv klimatskih promjena. Prema istraživanjima, široka primjena EV-a mogla bi smanjiti globalne emisije CO2 za čak 1,5 gigatona do 2030. godine. Osim toga električna vozila smanjuju buku u urbanim sredinama jer su znatno tiša od vozila s unutarnjim izgaranjem. Globalno, vlade i privatni sektor rade na uspostavljanju mreža stanica za brzo punjenje kako bi korisnicima omogućili jednostavan pristup punjenju svojih automobila. Inovacije u tehnologiji punjenja, poput bežičnog punjenja i ultrabrzih punjača, dodatno olakšavaju prelazak na električna vozila. Punionice su sve prisutnije na parkiralištima, trgovačkim centrima, pa čak i u kućanstvima, što dodatno potiče vlasnike da se odluče za električna vozila.Z.Rupčić
Ključni protiv klimatskih promjena
Električna vozila budućnost su mobilnosti koja je već stigla. Sa svojim ekološkim, ekonomskim i tehnološkim prednostima, imaju potencijal transformirati ne samo način na koji putujemo nego i cijelu industriju. Kroz inovacije i suradnju može se očekivati da će električna vozila postati standard na cestama diljem svijeta. Uz kontinuirani razvoj tehnologije i infrastrukture električna vozila nastavit će igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju zagađenja i unapređenju kvalitete života.

Možda ste propustili...

SNAŽNA POTRAŽNJA ZA TEHNOLOGIJOM UI-JA

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft

U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje

NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost

2

U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje

3

NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?