Novosti
PRVA SJEDNICA NOVE VLADE, PLENKOVIĆU 551.

Premijer: Krećemo u još jedan ciklus, cilj je uspješna, vitalna, pravedna Hrvatska
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Novi su ministri suočeni s pitanjima o stručnim kvalifikacijama i sukobu interesa

Statistika kaže da je Andrej Plenković vodeći dvije vlade dosad na toj dužnosti proveo 2773 dana i vodio 550 sjednica, a u ponedjeljak je odvozio i prvu sjednicu u trećem mandatu, u novoj Vladi, u kojoj ima 18 resora, s ukupno 15 HDZ-ovih ministara i tri ministra iz redova Domovinskog pokreta.


Stabilan rast

“I dalje je ovo za mene najveća čast, raditi još jednom za Hrvatsku. Krećemo u još jedan ciklus s ciljem da Hrvatska bude uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena", rekao je na početku proklamirajući glavne točke HDZ-ova programa s kojima je 17. travnja na izborima dobio većinu glasova, a prošlog tjedna i potvrdu većine u Saboru. Ipak, spomenuo je i partnere iz DP-a rekavši da je ovaj program - sinteza.

 

“Program je sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan", tvrdi Plenković, s glavnim ciljem - stabilnim rastom BDP-a i dostizanjem razine od 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a do kraja mandata. Najavljuje i rast plaća na 1600 eura prosječno, rast mirovina i socijalnih naknada, a i pojačanu borbu protiv korupcije. Važnim smatra i novi Operativni program za razvoj manjina, čime se planira odužiti pripadnicima SDSS-a i ostalih manjinskih zastupnika koji nisu pravili probleme oko ulaska DP-a u Vladu, a nije propustio komentirati okolnosti u kojima je došlo do formiranja njegova trećeg kabineta. "Ovi izbori održani su na rubu regularnosti zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike, ali građani su na kraju podržali naše politike i dali nam mogućnost da nastavimo raditi i u budućnosti. Od novih ministara očekujem maksimalni angažman na osnovim ciljevima, a to je gospodarski rast i zadržavanje socijalne kohezije", ponovio je Plenković.

 

Istovremeno, njegovi su novi ministri, posebno dvojac iz Domovinskog pokreta, ministar poljoprivrede Josip Dabro i gospodarstva Ante Šušnjar, suočeni s prvim optužbama iz oporbe, pa je tako Marijana Puljak iz Centra zatražila od Dabre da podastre dokaze o svojoj diplomi, a Šušnjara se proziva zbog povezanosti njegove tvrtke s državnim tvrtkama. Dabro je, odgovarajući na pitanja novinara, ustvrdio da su svi podatci o njegovu obrazovanju javni i da ih svatko može provjeriti, te da više nema potrebu odgovarati na ta pitanja. S druge strane, Šušnjar je prije nekoliko godina nakon smrti oca, koji je bio poduzetnik baš u biznisu s plinom i gorivom, koji potpada pod resor Ministarstva gospodarstva, naslijedio udjele u tvrtki, pa je upitan o sukobu interesa, no on otklanja takvu mogućnost jer je udjele, kaže, prenio na drugi odvjetnički ured. Tvrdi kako "ne nalazi elemente za sukob interesa" jer osobno nikad nije operativno vodio tvrtku, nego je samo imao udjele na temelju nasljedstva. Kako je pisao portal Forbes, njegov brat, ekonomist Ivan Šušnjar, bio je direktor u tvrtki PPD BiH do 2018. godine, a ujedno je i vjenčani kum ministra financija Marka Primorca. Radi se o tvrtki Bossgas, koja se predstavlja kao vodeća tvrtka u Bosni i Hercegovini za opskrbu propan-butan plinom, čistim propanom i svim vrstama tehničkih plinova, prodajom plinske opreme itd. Nude prodaju i distribuciju plina i ukapljenog plina u cijeloj BiH.

Koordinacije

Tvrtka ima 15 zaposlenih, prihodi su prošle godine iznosili 7,8 milijuna eura, a brutodobit bila je nešto više od 80 tisuća eura. No u posljednjih šest godina prihodi Bossgas plina gotovo su se udvostručili. Iz ENNA grupe su za Forbes utvrdili da nikada nisu poslovali s tvrtkom Bossgas, a iz PPD-a im je odgovoreno da oni nisu poslovno surađivali, no navedeno je da je "jedna povezana tvrtka prije sedam godina ostvarila suradnju na poslovima prijevoza, dostave i projektiranja instalacija" s Bossgasom.

 

Ministar Šušnjar potvrdio je da, među ostalima, posluje i s Inom, koja je u portfelju ministarstva koje je sada preuzeo kao ministar, a za vlasnika PPD-a Pavu Vujnovca kaže da s njim nije razgovarao o energetici, već su se susreli samo u prolazu. Na pitanja o obiteljskoj tvrtki kaže: "To poduzeće nastalo je kad sam imao 14 godina, te udjele sam naslijedio i prenio ih dalje. Nikada nisam dosad radio ništa operativno u tom poduzeću. Stoga ne vidim prostora za sukob interesa."


Šušnjar je komentirao i Vladin program, u koji su programi DP-a manje uvršteni od očekivanog. "Neki su pisali da je našega u programu tri posto, ali to nema veze s istinom. Imat ćemo jednom tjedno koordinacije, život teče i rješavat ćemo temu po temu, tako da će naš udio biti onakav kako prilike budu nalagale", rekao je. Na pitanja o tome kako naći bolji balans između udjela industrijske proizvodnje s jedne strane te turizma i rentijerstva s druge strane, rekao je da to nije u koliziji, nego da treba razvijati i jedno i drugo kako bi BDP rastao. "Potrebna su administrativna olakšanja i porezna rasterećenja za industriju i investicije, ali moramo podržavati i turizam", kaže novi ministar gospodarstva.

Tihana TOMIČIĆ/NL

ČESTITKA UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA

Premijer Plenković posebno je ponosan što mu je na formiranju nove Vlade čestitao i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, koji je to prokomentirao i na društvenim mrežama. “Razgovarali smo i o potpori Hrvatske početku pristupnih pregovora Ukrajine s Europskom unijom, kao i o mogućnosti pridruživanja Hrvatske deklaraciji G7 iz Vilniusa za podršku Ukrajini”, napisao je Zelenski. Deklaracija iz Vilniusa je zajednička deklaracija potpore Ukrajini koju su objavile članice G7 u srpnju. U Deklaraciji se navodi i da će svaka članica G7 raditi s Ukrajinom na dugoročnim sigurnosnim obvezama s ciljem osiguravanja održivih snaga koje su sposobne braniti Ukrajinu. Među tim obvezama se navodi i obuka i uvježbavanje ukrajinskih snaga. O sudjelovanju Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika već se glasalo u Saboru i tad je ta odluka odbijena.

PRIMOPREDAJA U MINISTARSTVIMA

U ministarstvima u kojima je došlo do promjena na čelu resora održane su primopredaje. Tako je Ministarstvo turizma od Nikoline Brnjac naslijedio njezin državni tajnik Tonči Glavina, koji vjeruje u nastavak rekordnih rezultata u turizmu. Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan preuzeo je Ministarstvo pravosuđa, koje je u resor dobilo i digitalnu transformaciju. Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković preuzela je vođenje Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. S druge strane, na primopredaji Ministarstva poljoprivrede, koje odlazi u ruke Josipa Dabre iz DP-a, Dabro je poručio da će mu u fokusu biti Slavonija s obnovom fonda svinja nakon svinjske kuge. Spominje se i mogućnost da se dio ureda tog ministarstva preseli u Osijek. Željka Josić predala je u ruke novo Ministarstvo demografije DP-ovu Ivanu Šipiću. Šušnjar je preuzeo Ministarstvo gospodarstva od Habijana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više
putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske