Novosti
MISIJA NA KOSOVU

Hrvatska vojska spremna na odvraćanje od sukoba
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Ministar obrane Ivan Anušić u ponedjeljak je svečano ispratio iz zagrebačke Vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi 41. kontingent Oružanih snaga RH (HRVCON) u mirovnu operaciju KFOR-a na Kosovo istaknuvši kako su dosadašnji kontingenti, s ukupno 1888 vojnika, ocijenjeni odličnima.

Snage 41. HRVCON KFOR-a čine pripadnici Motorizirane pješačke satnije, Zrakoplovne sastavnice, ISR sastavnice, Stožerne sastavnice, logističkih i obavještajnih nacionalnih elemenata potpore te medicinskog tima. U sastavu je 131 pripadnik Oružanih snaga, od kojih osam žena, koji će zamijeniti 40. kontingent. Anušić je rekao da je prije nekoliko mjeseci posjetio 40. kontingent na Kosovu, te istaknuo da su naša vojska i vojnici uvijek na dobrom glasu, i među najboljima. Izrazio je uvjerenje da će to i ovaj kontingent ponoviti. Vojnicima je naglasio da nose odore i oznake pobjedničke vojske i poručio kako je siguran da će časno služiti misiju u koju će uskoro biti poslani.

U izjavi za medije rekao je da situacija na Kosovu i u okruženju "nije onakva kakvu bismo željeli imati", te da "nije zadovoljavajuća i nije dobra". "Da je situacija dobra, ne bismo morali upućivati oružane snage u misiju KFOR-a. Nadamo se da će NATO i snage NATO-a i KFOR-a uspjeti stabilizirati situaciju, da ne dođe do bilo koje vrste ekscesa i bilo kakve ekspanzije nasilja", rekao je. Dodao je da je bilo nekoliko situacija koje su "bile granične". "Sve te situacije izazvala je srpska strana. Iz tog razloga potrebno je održavati mir i red na tom području. Prisutnost hrvatskog kontingenta i svih onih drugih koji su na Kosovu zasigurno nam daje za pravo da mislimo da će sigurnost na Kosovu biti održana i sačuvana", rekao je Anušić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je rat teška riječ jer do rata neće doći, poručivši da su zato naše snage tamo - da bi sačuvale mir. Na svečanom ispraćaju bio je najavljen i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, no nije sudjelovao zbog drugih nepredviđenih obveza, a zamijenio ga je njegov savjetnik za obranu Ivica Olujić. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana