Novosti
PROPUŠTALI ILEGALNE MIGRANTE I ROBU PREKO GRANICE

Optužena grupa krijumčara, među njima i dvoje carinika
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Uskok je pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu protiv skupine državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima je i dvoje carinika, zbog krijumčarenja ljudi i roba preko granice.

Optužnicom se prvookrivljenika tereti da je od travnja do 17. studenoga 2023. na graničnom prijelazu u Gunji, Topuskom i drugim mjestima u Hrvatskoj te BiH s osobama iz BiH dogovorio i za novčanu naknadu od 500 do 1300 eura po osobi organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje u Hrvatsku većeg broja stranih državljana, kao i njihov daljnji prijevoz do odredišta u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije. Taj je muškarac okupio i povezao više osoba. Nakon dogovora o broju stranaca i cijeni prebacivanja organizirao je njihovo nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku. Pritom je s dvoje carinika na graničnom prijelazu Gunja za naknadu od najmanje 1500 eura po prebacivanju dogovorio prelazak stranaca bez carinske kontrole vozila u kojima su se nalazili. Za njihovo preuzimanje u BiH i prijevoz preko prijelaza do Gunje za naknadu od 1500 eura po prijevozu prvookrivljenik je s drugookrivljenikom angažirao muškarca koji je nezakonite migrante prevozio skrivene u prtljažniku vozila. Zatim ih je predavao nepoznatim osobama radi vožnje do dogovorenih odredišta. Potom je prvookrivljenik za najmanje 1000 eura po prijevozu s više osoba dogovarao preuzimanje većeg broja stranaca koji su izvan graničnih prijelaza iz BiH nezakonito prebačeni u okolicu Topuskog i njihov prijevoz kombijima bez sjedala i ventilacijskih otvora do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i Italiji. "Okrivljenici su na opisani način u najmanje pet navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 47 državljana Turske, ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist, i to prvookrivljenik najmanje 26.300 eura, drugookrivljenik najmanje 3000 eura i četvrtookrivljenik najmanje 3000 eura", navodi Uskok.

Carinici se optužnicom terete i da su omogućavali šest osoba unos iz BiH u Hrvatsku razne robe bez kontrole, uz naknadni izradu neistinitih službenih isprava. Na taj su način carinici "zaradili" još najmanje 200 eura svaki.

Uskok optužnicom tereti deset osoba za kaznena djela zločinačkog udruživanja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj te druga nedjela. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske