Osijek
TJEDAN OSJEČKIH IZVIĐAČA

Mnoge generacije povezuju se kroz avanturu i učenje
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
J. KOKOLARI: Izviđači promoviraju zdrave i dobre strane života te stječu vještine za život
Osječki izviđači, predvođeni Izviđačkim klubom "Javor", organizirali su 23. put višednevnu aktivnost za sve generacije Osječana u povodu Dana izviđača Hrvatske, koji se obilježava 19. svibnja. Predsjednica Kluba Jadranka Kokolari podijelila je detalje o povijesti, ciljevima i programu ovog važnog događaja.

- Dan izviđača Hrvatske obilježava se 19. svibnja u znak sjećanja na prvi tečaj za izviđačke voditelje održan 1951. godine u Zagrebu. Tada je obnovljen izviđački pokret u Hrvatskoj. Cilj je obilježavanja približiti izviđaštvo onima koji još nisu izviđači, pokazati bogatstvo izviđačkog programa i provesti aktivnosti za sve generacije. Svake godine traje sedam dana i uključuje razne aktivnosti poput izleta, biciklijada, smotri, ekoloških akcija, natjecanja, edukativnih predavanja, filmskih noći i drugih događanja. Svake se godine uvode i nove aktivnosti, poput večeri društvenih igara ili volontiranja na Smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje - kaže Kokolari.

Ivana Horvat, majka dječaka zainteresiranog za priključenje izviđačima, oduševljena je organizacijom i raznolikošću aktivnosti.

- Čuli smo puno dobrih stvari o Izviđačkom klubu "Javor" od prijatelja. Shvatili smo da izviđaštvo može pružiti mnoge korisne vještine i prijateljstva, pa smo odlučili posjetiti Dane otvorenih vrata kako bismo se bolje upoznali s programom - ističe Horvat.

Organizaciju Tjedna osječkih izviđača svake godine preuzimaju volonteri iz izviđačkog kluba. U pripremi sudjeluju i druge organizacije sličnih programskih ciljeva, kao što su Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga Šokačka grana, Unikom i ZOO Osijek. Financijska podrška dolazi iz proračuna Grada, Županije i zaklada, no najveći su oslonac volonteri, koji svojim radom i entuzijazmom pomažu u realizaciji svih aktivnosti.

- Nemamo stalne sponzore. Nas sve pokreće velika izviđačka ljubav i svijest da svojim djelovanjem stvaramo bolji svijet - naglašava Kokolari.

U suradnji sa školama organizirali su radionice i predavanja, što je rezultiralo idejom za izviđački izlet u Tikveš i Kopački rit za učenike OŠ "Dobriša Cesarić". Ova novost pokazuje kontinuirano širenje programa i prilagođavanje potrebama zajednice.

- Zahvalni smo svima koji se odazovu i uključe u naše aktivnosti. Odziv zajednice je dobar, ali uvijek postoji želja za većim uključivanjem građana. Izviđači nastoje približiti važnost svog programa što većem broju građana, posebice djeci, mladima i roditeljima. Kroz svoje aktivnosti izviđači promoviraju zdrave, pametne i dobre strane života te stječu vještine za život - zaključuje Kokolari.

Debora Šimić
Možda ste propustili...

ZA DJECU IZ OPĆINE VLADISLAVCI

Novčana potpora za Školu jahanja

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana