Osijek
TJEDAN OSJEČKIH IZVIĐAČA

Mnoge generacije povezuju se kroz avanturu i učenje
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
J. KOKOLARI: Izviđači promoviraju zdrave i dobre strane života te stječu vještine za život
Osječki izviđači, predvođeni Izviđačkim klubom "Javor", organizirali su 23. put višednevnu aktivnost za sve generacije Osječana u povodu Dana izviđača Hrvatske, koji se obilježava 19. svibnja. Predsjednica Kluba Jadranka Kokolari podijelila je detalje o povijesti, ciljevima i programu ovog važnog događaja.

- Dan izviđača Hrvatske obilježava se 19. svibnja u znak sjećanja na prvi tečaj za izviđačke voditelje održan 1951. godine u Zagrebu. Tada je obnovljen izviđački pokret u Hrvatskoj. Cilj je obilježavanja približiti izviđaštvo onima koji još nisu izviđači, pokazati bogatstvo izviđačkog programa i provesti aktivnosti za sve generacije. Svake godine traje sedam dana i uključuje razne aktivnosti poput izleta, biciklijada, smotri, ekoloških akcija, natjecanja, edukativnih predavanja, filmskih noći i drugih događanja. Svake se godine uvode i nove aktivnosti, poput večeri društvenih igara ili volontiranja na Smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje - kaže Kokolari.

Ivana Horvat, majka dječaka zainteresiranog za priključenje izviđačima, oduševljena je organizacijom i raznolikošću aktivnosti.

- Čuli smo puno dobrih stvari o Izviđačkom klubu "Javor" od prijatelja. Shvatili smo da izviđaštvo može pružiti mnoge korisne vještine i prijateljstva, pa smo odlučili posjetiti Dane otvorenih vrata kako bismo se bolje upoznali s programom - ističe Horvat.

Organizaciju Tjedna osječkih izviđača svake godine preuzimaju volonteri iz izviđačkog kluba. U pripremi sudjeluju i druge organizacije sličnih programskih ciljeva, kao što su Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga Šokačka grana, Unikom i ZOO Osijek. Financijska podrška dolazi iz proračuna Grada, Županije i zaklada, no najveći su oslonac volonteri, koji svojim radom i entuzijazmom pomažu u realizaciji svih aktivnosti.

- Nemamo stalne sponzore. Nas sve pokreće velika izviđačka ljubav i svijest da svojim djelovanjem stvaramo bolji svijet - naglašava Kokolari.

U suradnji sa školama organizirali su radionice i predavanja, što je rezultiralo idejom za izviđački izlet u Tikveš i Kopački rit za učenike OŠ "Dobriša Cesarić". Ova novost pokazuje kontinuirano širenje programa i prilagođavanje potrebama zajednice.

- Zahvalni smo svima koji se odazovu i uključe u naše aktivnosti. Odziv zajednice je dobar, ali uvijek postoji želja za većim uključivanjem građana. Izviđači nastoje približiti važnost svog programa što većem broju građana, posebice djeci, mladima i roditeljima. Kroz svoje aktivnosti izviđači promoviraju zdrave, pametne i dobre strane života te stječu vještine za život - zaključuje Kokolari.

Debora Šimić
Možda ste propustili...

HGK: OSNIVAČKA SJEDNICA STRUKOVNE GRUPE

Nautički turizam u unutrašnjosti

TRŽNICA D.O.O. I GRAD OSIJEK ZA BOLJU VIDLJIVOST LOKALNIH PROIZVOĐAČA

Dodijeljeno 78 certifikata za kvalitetnu hranu

JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina

Najčitanije iz rubrike