Regija
VELIKA OBLJETNICA U SOPJU

Obilježili dvjesto godina školstva
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
SOPJEOpćina Sopje na svom području nema nijednu matičnu osnovnu školu, ali u četiri naselja djeluju područne škole s ukupno 44 učenika nižih razreda. Područne škole u Josipovu, Novakima i Vaškoj pripadaju OŠ Eugena Kumičića u Slatini, a područna škola u Sopju u sastavu je OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica. U sopjanskoj školi nedavno je obilježena velika obljetnica, 200 godina organiziranog školstva u Sopju.

Poslije turske okupacije i ponovnog doseljavanja hrvatskih obitelji na to područje, 1824. na inicijativu župnika Paulusa Odobašića krenulo je u školske klupe novoizgrađene zgrade dvadesetak đaka, koje je podučavao učitelj Josip Springer. Poslije Drugoga svjetskog rata brojno stanje učenika bilo je neusporedivo bolje nego danas. U čak sedam naselja na području današnje Općine Sopje djelovale su osnovne škole do 6. razreda (Sopje, Gornje Predrijevo, Kapinci, Vaška, Novaki, Nova Šarovka, Josipovo) i svaka od njih imala je više učenika nego danas sve područne škole zajedno. Sopjansku područnu školu danas pohađa 15 učenika u dvije dvorazredne kombinacije, u kojima rade učiteljice Elvira Bočkaj i Dragana Kiš.

Na svečanosti u Sopju ravnateljica OŠ “Davorin Trstenjak” uručila je prigodne zahvalnice županu Igoru Androviću, županijskoj pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martini Bunić, načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu i majkama koje obrađuju uzoran školski vrt. P.Ž.
Možda ste propustili...

MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA

Osam projekata bit će sufinancirano

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”

RADOVI VRIJEDNI OKO 46 TISUĆA EURA

Obnovljena je Bokokotorska

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena