Regija
REZULTATI ALERGINE AKCIJE

Pola pregledanih imalo visok tlak, a 10 % šećer
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Dr. Marjanović: Jednoj je osobi izmjerena vrijednost šećera bila 28,9, a nakon drugog mjerenja 31,8. Pozvali smo Hitnu
BELI MANASTIRUdruga osoba s Alerga, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Belog Manastira, organizirala je na središnjem gradskom trgu sada već tradicionalnu dvosatnu akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi te spirometriju.

Akcija je dio cjelogodišnjeg projekta "Vaša podrška, naše znanje - s Alergom do zdravlja 2", čiji je cilj skrenuti pozornost na sve češće zdravstvene tegobe koje se pojavljuju kod velikog broja građana. A da je akcija doista korisna i potrebna dokaz su njezini rezultati. Tijekom nepuna dva sata, naime, ‘‘dijagnosticirani‘‘ su novi dijabetičari i "tlakaši". Neki od njih znali su da im šećer odnosno tlak povremeno variraju, ali veći dio ih se s tom spoznajom susreo prvi put.

- Od 200-tinjak zasad pregledanih osoba, kod njih desetak posto konstatirali smo visok šećer. Jednoj je osobi izmjerena vrijednost šećera nakon prvog mjerenja bila 28,9, a nakon drugog mjerenja 31,8. Većina ljudi zna da je normala između 5 i 6. Nije nam preostalo ništa drugo do pozvati vozilo Hitne pomoći - kaže voditeljica akcije, ujedno i predsjednica udruge Alerga, dr. Mirjana Marjanović. Nastavlja kako je gotovo polovini pregledanih izmjeren tlak koji iskače iz uobičajenih granica.

Dr. Marjanović ponovno je upozorila kako su osnovni razlozi prije svega visokog tlaka, ali i povišenog šećera, način prehrane i nedostatak fizičkih aktivnosti. Zna to većina ljudi, ali se opet ne pridržava savjeta liječnika.

- Što drugo preporučiti nego promijeniti način prehrane, umjereno jesti i baviti se fizičkim aktivnostima - podvlači dr. Marjanović.

Dopredsjednica Alerge, Mirela Kotromanović, istaknula je pak kako im je ovo četvrta akcija. U organizaciji ih je prekinula korona, ali se nada da će ubuduće svibanj i dalje biti rezerviran za tu značajnu aktivnost.

- Na akciju smo pozvali 12 studenata medicine s osječkog Medicinskog fakulteta, četiri liječnika, plus dvije naše članice, također liječnice. Tu je i veliki broj naših volontera, što mi je posebno drago, jer je riječ o sada već mladim ljudima koji su prije 20-ak godina još kao djeca postali naši članovi. Tada su imali 4, a sada su im 24 godine. Svi zajedno radimo na preventivi našeg zdravlja, što nam je misao vodilja. Svatko od njih ima svoj zadatak i sve ide kao po koncu - konstatirala je Kotromanović.

Važno je istaknuti kako je akcija bila posvećena prerano preminuloj dr. Kseniji Marjanović, koja je bila voditeljica dosadašnjih triju akcija. Na središnji gradski trg stigao je i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, koji se kasnije na društvenim mrežama pohvalio kako mu je izmjereni tlak iznosio 130/80. Nazočna je bila i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Belog Manastira, Nina Eman.

Ivica Getto
Ambrozija će krenuti početkom srpnja
Alerga je udruga osoba s alergijama i problemima s disanjem. ‘’Bavimo se alergijama svih vrsta i svake godine otkrivamo nove slučajeve”, objašnjava dr. Marjanović. Zanimljivo je što je akcija održana u ‘’okruženju’’ nekoliko stotina breza, koja je među najalergogenijim drvećem. ‘’Još prije početka obnove središnjeg trga upozoravali smo da je breza jako alergogena, ali su rekli kako - nemamo pojma’’, žali se, dodajući da je ove godine vegetacija uranila dva-tri tjedna, pa tako i problemi s određenim vrstama alergija. Upozorava kako će ambrozija krenuti početkom srpnja.

dr. Mirjana Marjanović

voditeljica akcije

Osnovni su razlozi visokog tlaka, ali i povišenog šećera, način prehrane i nedostatak fizičkih aktivnosti. Zna to većina ljudi, ali se opet ne pridržava savjeta liječnika.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista
pedaliralo je planinom

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

SPOMEN NA SUDIONIKE KRIŽNOG PUTA I MJEŠTANE NAŠIČKIH SELA

Komemoracija za nevine žrtve na gubilištu Crni potok