Novosti
PRVA SJEDNICA VEĆ U PONEDJELJAK

Nova vlada neće dobiti sto dana mira, premijer i dalje poziva oporbu na dijalog
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Plenković i dalje očekuje tvrdu kohabitaciju s predsjednikom Zoranom Milanovićem
Prva sjednica nove vlade Andreja Plenkovića održat će se već u ponedjeljak. Tijekom vikenda HDZ-ovi su dužnosnici poručivali kako nova izvršna vlast ne očekuje "sto dana mira".

“Nekad je bio običaj da nova vlada dobije sto dana mira, ali čini mi se da u današnje vrijeme nemaš ni sto minuta, nego odmah moraš pokazati što znaš", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Stoga ne očekuje "sto dana mira", već nastavak političke borbe, a od nove vlade da nastavi s jačanjem međunarodnog položaja Hrvatske, politikom zaštite nacionalnih interesa, mjerama za sigurnost, stabilnost i čuvanje životnog standarda hrvatskih ljudi te povećanja plaća, mirovina i zaposlenosti.

Potpora 79 zastupnika


Komentirajući poziv predsjednika Demokratskog pokreta (DP) Ivana Penave na "100 dana mira" za novu vladu, premda je većina ministara ostala ista, i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao da su u Vladi tri ministra iz DP-a koja će trebati "određeni rok za prilagodbu". Ali, dodao je, "mi 100 dana nemamo, praktički već od ponedjeljka krećemo u posao punom parom, a tri ministra će nas pratiti". Na pitanje što u koalicijskom sporazumu HDZ-a i DP-a nije usuglašeno i može li to postati "kamen spoticanja" u budućnosti i usporavati rad Vlade, Bačić je odgovorio da su program fino dorađivali i uskladili. Tu je bilo govora o deratifikaciji Istanbulske konvencije, gdje smo istaknuli da se neće kroz zakone uvoditi rodna ideologije, što smo i pokazali, a druga stvar je bila muzej žrtava komunističkog režima, gdje smo rekli da će se kroz povijesni muzej RH i jedan od postava naći mjesto za žrtve svih totalitarističkih režima, kazao je. "Neka se kolege iz oporbe ne brinu. Mi ćemo znati ovaj mandat odraditi na način da provedemo sve što smo zacrtali. Prije svega smo okrenuti boljem životu naših sugrađana", poručio je Bačić. Na pitanje što se mijenja za srpsku nacionalnu manjinu ulaskom DP-a u Vladu, osim što SDSS nije u Vladi, Bačić je odgovorio da je to bio jedan od uvjeta DP-a, ali da to ne znači da će Vlada i HDZ odustati od svog programa brige za ravnopravan položaj i poboljšanje položaja svih nacionalnih manjina, pa tako i srpske. Najavio je i da će donijeti programe koje će usuglasiti sa saborskim klubom nacionalnih manjina. Kada je riječ o novom ministarstvu demografije, koje je u rukama DP-a, naglasio je da su demografske mjere multidisciplinarne i da ne može samo jedno ministarstvo revitalizirati Hrvatsku u demografskom smislu te da primjerice njegovo ministarstvo u tome ima golem doprinos kroz Nacionalni plan stambene politike te da u javno savjetovanje i na Vladu uskoro ide stambena strategija. Šesnaestu vladu RH Hrvatski je sabor podržao u petak navečer. Nakon desetosatne rasprave za podršku vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković najavio je nastavak predanog rada u interesu hrvatskog naroda. "Hvala većini u Hrvatskom saboru koja nam je iskazala povjerenje da postanemo treći put Vlada Republike Hrvatske, a mi ćemo, kao što smo to činili i prethodnih osam godina, predano raditi u interesu hrvatskog naroda, svih naših sugrađana, gospodarstva, povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske i realizirati program na temelju kojeg smo dobili i povjerenje hrvatskih birača", izjavio je Plenković, zahvalivši i svim partnerima koji su podržali Vladu.

Pupovac suzdržan


Kazao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je dobio i treći mandat, napomenuvši da to do sada ni jednom hrvatskom premijeru nije pošlo za rukom. Naglasio je da su uložili puno rada, energije i truda u vremenima velike krize i nastavili s čuvanjem socijalne pravde, istodobno ostvarujući zacrtane strateške ciljeve, ekonomske, socijalne i međunarodne. Ocijenio je da je najvažnije to što su do sada pokazali koliko je snažna, nezaobilazna, jedinstvena uloga države u krizama te da nitko drugi to ne bi mogao napraviti. "Pokazali smo kako smo s mehanizmima koji su nam raspoloživi, uz političku volju, širi europski okvir, jaču fiskalnu poziciju i gospodarski rast, uspjeli osigurati da smo u poziciji da je predviđeni gospodarski rast od tri posto, kada je riječ o procjenama EK", istaknuo je.

Plenković je kazao da će pokušati napraviti iskorak u trećem mandatu, kada već nisu uspjeli u drugom, i uspostaviti pristojan dijalog s čelnicima oporbe. "Mislim da je to dobro, kad već imamo toliko strukturiran dijalog unutar parlamentarne većine, s našim socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, sa županijama, gradovima, općinama i praktički svim akterima u društvu. Malo je čudno da jedino s kime nemamo je oporba u Saboru, a mislim da i to možemo učiniti", smatra Plenković.

Ako će to biti jedan iskorak, dodao je, mislim da će to biti dobro, pogotovo da malo smanjimo tenzije nakon izrazito agresivne kampanje i velike polarizacije društva, što je na neki način možda i uobičajeno, jer politika je posao u kojem treba i malo sukoba i konflikta, i u konačnici i polemika, ali ne treba se prelaziti granica. Vidjet ćemo kako će biti, kazao je. Razviti dijalog s oporbom o važnim i bitnim temama za hrvatsku društvo, politiku, gospodarstvo i demokraciju je korisno i ako bude volje za dijalog, mi smo tu, pozvao je oporbu.

Na upit je li mu žao što SDSS više nije dio vladajuće većine, s obzirom na to da ih je hvalio kao korektne i lojalne partnere u prošla dva mandata, kazao je da su "okolnosti bile takve". Napomenuo je i da je Milorad Pupovac glasao suzdržano za Vladu, a dvije kolegice iz SDSS-a nisu bile na glasanju. Razumljivo je da je bio suzdržan s obzirom na to da su do sada bili u parlamentarnoj većini, a sada to više nisu, kazao je, ocijenivši to vrlo korektnom i očekivanom porukom. "Mi smo vjerojatno jedini koji se nismo negdje ukopali u rovove i da s nekim nećemo razgovarati", napomenuo je, uvjeren da imaju razumijevanje šireg kruga zastupnika za smjer koji vide za državu. Plenković i dalje očekuje tvrdu kohabitaciju s predsjednikom države Zoranom Milanovićem jer kaže da način na koji je kršio Ustav ne može ostati bez posljedica.

Iako nova vlada dobiva novog koalicijskog partnera i tri nova ministra iz kvote Domovinskog pokreta, HDZ-ovi ministri zapravo ostaju isti, uz pokoju rošadu u smislu preseljenja u novo ministarstvo i tek jedno novo lice - Tončija Glavinu kao ministra turizma.

Dijana Pavlović
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

Imamo strukturiran dijalog unutar parlamentarne većine, s našim socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, sa županijama, gradovima, općinama i praktički svim akterima u društvu. Malo je čudno da jedino s kime nemamo je oporba u Saboru, a mislim da i to možemo učiniti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji