Mozaik
ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA VEČER VINA I UMJETNOSTI

Format koji popularizira vino i povezuje ga s drugim doživljajima
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Mato Lukić: Turističke brojke sve su bolje, dolaze nam turisti iz Istre i Zagreba,a i stranci su prepoznali manifestaciju
Vino zajedno s domaćim proizvodima uz glazbu i jazz u pozadini te umjetničke intervencije lokalnih umjetnika kombinacija je koja je na prvu ovogodišnju Večer vina i umjetnosti u organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije održane u subotu u Perivoju Kralja Tomislava okupila brojne vinoljupce, ali i one koji to tek žele postati.

U art & lounge zoni građanima Osijeka ova je vrlo popularna manifestacija predstavila poseban ambijent za koji su se pobrinuli majstori good mood kotlića, ekipa In da Sofa. Pomoć u kuhanju osigurali su gospoda Umbo & Max. Za glazbeno su se putovanje pak pobrinuli Tihomir Pop Asanović, Goran Jurić i Zrinka Barić te Omke, koji su raskoš vina, umjetnosti i glazbe stopili u neponovljivo iskustvo. Za vizualni umjetnički dojam Večeri potrudili su se umjetnici Josipa Stojanović, Vlatka Škoro, Nikola Faller i Udruga ReArt.


- Riječ je o druženju nastalom u urbanom formatu 2013. godine u osječkoj Tvrđi i taj spoj galerija i atelijera stvorio je Večer vina i umjetnosti - podsjetila je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ, dodajući kako je preseljena u Perivoj kralja Tomislava, koji volimo zvati i Parkom vinske kulture. Ističe također da je te 2013. godine osnovni cilj bio odgoj vinske publike.

- S obzirom na broj ljubitelja ove večeri možemo reći da smo doista zadovoljni, da smo uspjeli i s nekih 700-800 došli na 4000-5000 posjetitelja - ističe Jurić držeći da su vinoljupci zahtjevni gosti, a da ovaj format pop-kulture popularizira vino i povezuje ga s drugim doživljajima.


Da se u sva četiri vinogorja na području OBŽ-a događaju velki pomaci u kvaliteti i promociji vina naglasio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, dodajući da je ovo večer druženja s vinarima i sugrađanima, ali i promocija vina i ruralnog turizma. Podsjetio je također da su turističke brojke sve bolje, da nam u sve većem broju dolaze turisti iz ostalih dijelova Hrvatske, posebno Zagreba i Istre, a od lani i strani turisti koji su u ljetnom razdoblju na putu prema Jadranu prepoznali destinaciju na kojoj se zadržavaju po dva ili tri dana.


- Imamo jedinstvenu prirodu, dobre i srdačne ljude koji svakom gostu nude gostoprimstvo, a mi im pomažemo da stvore uvijek bolje uvjete, i to ćemo nastaviti činiti - zaključio je Lukić.

Grad Osijek uvijek je partner i podržava ovu manifestaciju, naglasio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin napominjući da su u dolascima i noćenjima posljednjih godina zabilježeni rekordni turistički rezultati od kojih je prošlogodišnja bila rekordno bolja i od onih pretpandemijskih.

Da je vino sve više način života i katalizator razvoja turizma u mnogim zemljama svijeta, ocijenila je Tatjana Turalija, pročelnica UO za turizam, kulturu i sport OBŽ-a, dodavši da smo i mi na jako dobrom putu.


- Istraživanja pokazuju da su vino i gastronomija drugi faktor kod privlačenja turista. Mi s naša četiri vinogorja, s vinskim podrumima i vinarima koji na jedan autohton i iskren način približavaju našim gostima prekrasnu božansku kapljicu dok manifestacije čine da se približe i građanima - istaknula je Turalija.

Mjesec promocije vina i umjetnosti nastavlja se brojnim manifestacija, a završit će na istom ovom mjestu drugom ovogodišnjom Večeri vina i umjetnosti.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

SASTAV GARAVI OBJAVIO NOVU PJESMU “MALA GARAVA”

Singl koji odiše duhom Slavonije

“SUPERCHARGED” STIŽE 11. LISTOPADA

The Offspring najavljuje album

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U FILMU GLUMI OFICIRA JNA

Armand Assante se priključio snimanju “260 dana”

2

OTVORENO LJETO U MSU

Konstrakta se na binu spustila niz tobogan

3

“SUPERCHARGED” STIŽE 11. LISTOPADA

The Offspring najavljuje album