Zdravlje
KNJIGA “POST ZA ŽENE”

Specifične potrebe ženskog tijela i njihovih hormona
Objavljeno 20. svibnja, 2024.
Zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z. objavila je svjetski hit, priručnik “Post za žene” dr. Mindy Pelz, koji se bavi tim aktualnim trendom u prehrani, pojašnjavajući koje su tijekom posta specifične potrebe ženskog tijela i njihovih hormona. Ta ugledna stručnjakinja za žensko zdravlje i post svojim preporukama i savjetima koje dijeli na popularnom podcastu na YouTube kanalu i društvenim mrežama pomogla je milijunima žena diljem svijeta da povrate formu i prihvate novu paradigmu zdravlja koja funkcionira za ženski organizam. U svojoj knjizi najprije čitatelje upoznaje s različitim stilovima posta: povremenim (od 12 do 16 sati), autofagijskim (dulji od 17 sati), postom za resetiranje crijeva (24 sata), postom za trošenje masti (36 sati), postom za resetiranje dopamina (48 sati) i postom za resetiranje imunosnog sustava (dulje od 72 sata).

Pokazuje i kako uskladiti post i menstrualni ciklus, kao i kod ulaska u menopauzu, kako sigurno slijediti produljeni post (od 17 do 72 sata) te koje su najbolje namirnice za prekid posta i kako izgleda optimalna prehrana za održavanje metaboličkog zdravlja. Usto, detaljno objašnjava 30-dnevni program posta za resetiranje u kojem se kombinira post i normalna prehrana, a tu su i isprobane strategije i protokoli specifični za poje­dine zdravstvene probleme, kuharica sa šezdesetak ukusnih recepata, kao i korisni trikovi i alati koji će pomoći ženama poput vas da u svoj život uspješno ugrade razdoblja posta.

Izdavač ističe kako taj vodič, za razliku od univerzalnih rješenja, pruža program prilagođen specifičnim potrebama, s pomoću kojega se rješavaju problemi s prekomjernom težinom, česte upale i usporeni metabolizam. Mindy Pelz, koja je doktorirala kiropraktiku na Sveučilištu u Kansasu, afirmirala se programima za osnaživanje žena, a među njezinim klijenticama su, među ostalim, zabavljačica LeAnn Rimes, bivša vozačica auto­mobilskih utrka Danica Patrick i influencerica Jesse Itzler. Objavila je bestselere “The Menopause Reset” (2021.) i “Post za žene”, koji je bio najprodavaniji naslov nakladničke kuće Hay House u 2023. godini. Njezin The Resetter Podcast svrstan je među 20 najutjecajnijih američkih znanstvenih podcasta na Appleu, a YouTube kanal dosad joj ima više od milijun pretplatnika i 60 milijuna pregleda. J.Kn.
Program je prilagođen specifičnim potrebama uz pomoć kojega se rješavaju problemi s prekomjernom težinom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike