Novosti
POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Državni zavod za statistiku objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u travnju stopa inflacije iznosila 3,7 posto u odnosu prema travnju 2023. godine, a u odnosu prema prethodnom mjesecu, to jest ožujku 2024. godine, inflacija je porasla za 0,7 posto. Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene krajem travnja. Tako, nakon što je inflacija tri mjeseca zaredom na godišnjoj razini iznosila 4,1 posto, travanjski rast potrošačkih cijena od 3,7 posto najniži je od rujna 2021. godine, kada je iznosio 3,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za 0,6 posto. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 10,4 posto. Slijede kategorije zdravlja i alkoholnih pića i duhana s rastom od po 5,9 posto, prijevoz s 5,6 posto, obrazovanje s 5,4 posto, razna dobra i usluge s pet posto, rekreacija i kultura s 4,5 posto te hrana i bezalkoholna pića s 4,2 posto. Nadalje, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva skočile su za 3,1 posto, komunikacija za 2,7 posto, a odjeće i obuće 0,9 posto. Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti usluga porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 6,3 posto. Cijene hrane, pića i duhana porasle su za 4,5 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za dva posto, a energije za 1,1 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 5,6 posto. Cijene u restoranima i hotelima u prosjeku su bile veće 1,8 posto, hrane i bezalkoholnih pića i prijevoza za po 0,7 posto itd. S druge strane, cijene u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva na mjesečnoj su razini bile manje 0,8 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva 0,2 posto. Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 1,2 posto, a za po 0,7 posto kod usluga te hrane, pića i duhana. U komponenti energije pad cijena je iznosio je 0,4 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. Prema tim podacima cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju su u odnosu prema ožujku 2024. u prosjeku bile više jedan posto, a u odnosu prema travnju 2023. godine porasle su za 4,7 posto. H
U EU-u STABILNO
Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godinu prije, izvijestio je Eurostat. Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među članicama, u travnju je iznosila 2,6 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,6 posto.

Možda ste propustili...

PREMA PRIVREMENIM PODACIMA DIP-A GLASALO JE 21,33 POSTO BIRAČA

EU izbori: HDZ-u 15 županija, SDP-u 4 i Zagreb, Istra glasala za Fair play listu

STANJE NA RIJEKAMA U SLAVONIJI I BARANJI

Vodostaji rastu, Drava se izlila na lijevu obalu

POLJOPRIVREDNI STROJEVI PRISILNO PARKIRANI

Kiša u Slavoniji i Baranji zaustavila je žetvu ječma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog