Kultura
2. PANONSKI FESTIVAL KNJIGE

“Čitaj, lega, čitaj!” 5 dana u Osijeku
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Humanitarna akcija će se provesti na inicijativu Glasa Slavonije, u suradnji s GISKO i izlagačima PFK-a
Više od 50 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe, radionice, kvizove i koncert spreman je posjetiteljima ponuditi Panonski festival knjige (PFK), čije će se drugo izdanje održati od 22. do 26. svibnja u osječkoj dvorani Gradski vrt, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Prošlogodišnji PFK pokazao je kolika je jačina pisane riječi i koliko je ljubitelja knjige i književnosti u gradu Osijeku, ali, s obzirom na količinu posjetitelja, i na nivou cijele naše regije i zemalja u okruženju. Ove godine nastavljamo u istom tonu i jako mi je drago da ćemo opet imati priliku biti domaćini. Budući da PFK nije isključivo sajamskog karaktera, nego ima taj jedan poseban touch festivala s dodatnim sadržajem, i za male i za velike, vjerujemo da će svi posjetitelji pronaći nešto za sebe i biti zadovoljni - kazala je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković te pozvala sve zainteresirane.

Organizator ovog festivala posvećenog književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a isti se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek, Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije, Turističkom zajednicom Grada Osijeka i Športskim objektima Osijek.

- Prošle smo godine rekli da ćemo zabosti zastavicu na posljednji teritorij koji nije imao ovakvu manifestaciju, dakle jedan festival sajamskog karaktera ili obrnuto. Ta zastavica tako lijepo vijori da mogu biti stvarno sretan ispred cijelog ceha, što je iznad očekivanja i u političkom, i u kulturnom, i u nakladničkom dijelu u smislu prodaje. Ovo je festival a više dimenzija te želimo da i dalje živi s građanima na svim tim dimenzijama - poručio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a.

Svoj utjecaj ove će godine Festival iskoristiti i za humanitarnu akciju koja će se provesti na inicijativu Glasa Slavonije, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i izlagačima PFK-a s ciljem opremanja knjižnom građom knjižnice Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Raznolik program drugog PFK-a, pod sloganom "Čitaj, lega, čitaj!", obiluje ponudom za sve uzraste, a posebna je pažnja i ove godine posvećena djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama.

- Imamo ukupno 60 programa, što je doista velika stvar. Dovodimo velika i vrlo aktualna imena, među kojima su Kristian Novak, Jagna Pogačnik, Zoran Predin, Gloria Lujanović i Miro Gavran, i ono što je izuzetno važno, obilježit ćemo 150. obljetnicu rođenja naše velike Ivane Brlić-Mažuranić - istaknula je programska direktorica PFK-a Ivana Šojat.

Ljubitelji knjige iz cijele Slavonije u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10 do 20 sati te u petak i subotu nešto duže, od 10 do 21 sat, moći će uživati u novitetima i nešto starijim naslovima te kupovati ih po izuzetno atraktivnim sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 posto, a ulaz na Festival se ne naplaćuje. D.Miklić
Možda ste propustili...

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Prijave za Ljetni atelje u tijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana