Magazin
TJEDNI OSVRT

Pobuna u SDP-u i na istoku Hrvatske
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Tko će u fotelje Hrvatskog sabora, a tko u Europski parlament? Tko bi trebao ili mogao naslijediti Peđu Grbina na mjestu šefa SDP-a i, ono bitno, u kojem bi smjeru trebala ići stranka, trenutačno su najvažnija pitanja u još nekim čudom najjačoj oporbenoj stranci. Stoga i ne čudi da je uz niz otvorenih pitanja nakon parlamentarnih izbora u toj stranci nastupila i otvorena pobuna protiv vodstva SDP-a. Prvo na splitskom području, a zatim i na istoku Hrvatske.

Naime, kako se navodi, dok neki s izbornim rezultatima preslaguju ministarstva, drugi zbog njih preslaguju svoje redove. Najveća oporbena stranka SDP u pripremi za europarlamentarne izbore primio se i posla kako bi definirao tko ide, a tko ne ide u Sabor. I dok iz vrha stranke poručuju da je izbor uvijek na predsjedništvu, čini se da u redovima ima i nezadovoljnih. Kako se doznaje, to nezadovoljstvo više se ne može kriti. "Jasno da smo razgovarali kada me je nazvao predsjednik Grbin i kada mi je rekao da će mi dati mjesto koje nije ulazno. Rekao sam da nema problema, ali hoće li se nakon toga gledati preferencijalni glasovi? On je rekao da hoće, da će se apsolutno gledati jer to je u duhu demokracije. Nisam ga želio ucjenjivati kao što su to činili neki drugi kandidati", rekao je Samir Haj Barakat, predsjednik našičkog SDP-a. Barakat dodaje da nije osobno tražio nijednu poziciju. No kaže da mu nije jasno kako je moguće da u Sabor potencijalno ulaze kandidati koji su dobili manje glasova birača, spram njegovih 3700, pa mu je zato obećan i ulazak u Sabor za zamjenu Biljane Borzan. "Ne želim biti rušilački faktor, razlog moje objave na Facebooku je realnost što ja živim na ovom području i slušam, ne samo svoje revoltirane političke kolege, koji su počeli zvati i izlaziti iz stranke jer smatraju da ju je predsjednik izdao. I nije to prvi put, izdao nas je nekoliko puta", dodao je Barakat i zaključio da ipak vjeruje u oporavak stranke. I politički analitičar Žarko Puhovski potvrđuje da se glupost u kampanji "pođonila" zamjenama koje bi trebale ući u Hrvatski sabor. Raspad stranke nastavio se i u vukovarskom SDP-u, gdje također padaju teške optužbe poput one kako je Grbin "Vukovar predao desnici". Ondje je čak 13 članova podnijelo ostavke na sve dužnosti unutar SDP-a.

Dodaju da su vjerovali da će vukovarski SDP biti konačno na pravi način zastupljen u Hrvatskom saboru. No ništa od toga jer, kako je izjavio našički Haj Barakat, "SDP je postao samo HDZ za siromašne".

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

OD BONNA DO BAKUA: TKO PLAĆA ŠTETE KOJE SE GOMILAJU?

Sve košta, pa i klima

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Žena u ratu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana