Crna kronika
OPTUŽNO VIJEĆE OSJEČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA

Potvrđena optužnica protiv osječkog policajca za ubojstvo Mihaele Berak
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Policajac je optužen za teže kazneno djelo za koje je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora

Nakon što je optužnica protiv Marka Smažila, zbog ubojstva studentice Mihaele Berak u četvrtak postala pravomoćna, predmet će, doznajemo, uskoro biti delegiran pred jednog od sudaca Županijskog suda Osijek. Naime, optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva protiv 28-godišnjeg policajca Smažila zbog ubojstva osječke studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine, izvijestilo je tužiteljstvo u četvrtak.

Inače, Županijsko državno odvjetništvo Osijek optužnicu protiv Marka Smažila podnijelo je u ožujku ove godine, i to zbog sumnje da je 21-godišnju žrtvu ubio hitcem iz službenog pištolja. Nakon provedene istrage tužiteljstvo je teretilo Smažila da je 20. rujna prošle godine oko 22 sata, u Osijeku, u nakani da ubije 21-godišnju Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i za život opasnu ozljedu od koje je žrtva umrla na mjestu događaja. Uslijedila je tada policijska istraga, koja je rezultirala uhićenjem Smažila, koji se od toga dana nalazi u istražnom zatvoru.


Ono što je podiglo puno prašine u slučaju ubojstva studentice, jest činjenica da su policija i Županijsko državno odvjetništvo imali različitu kvalifikaciju kaznenog djela. Policija je nakon provedenog očevida i kriminalističkog istraživanja Smažila osumnjičila za "teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u svezi s kaznenim djelom ‘‘dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom", a nekoliko sati poslije Županijsko državno odvjetništvo Osijek, sada suspendiranog policajca, policijsku kaznenu prijavu prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora. Rješenjem načelnika osječko-baranjske policije Smažil je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Različite kaznene prijave ogorčile su osječku i hrvatsku javnost, jer se dovelo u pitanje nepristranost osječke policije, odnosno da su pogodovali svom djelatniku. Od tog trenutka Mihaelina obitelj, rodbina, prijatelji, ali i razne udruge na skupovima u središtu Osijeka i pred zgradom PU osječko-baranjske, tražili su pojašnjenje od policije zašto su ubojstvo okvalificirali blažom kaznenom prijavom.

Milan Bugarić
OPTUŽNICA: MOTIV UBOJSTVA LJUBOMORA

 

U optužnici se navodi kako je motiv ubojstva ljubomora, a Smažil je tvrdio kako je “do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem”. Tužiteljstvo smatra da je njegova obrana nelogična, neuvjerljiva i u suprotnosti s ostalim dokazima, te usmjerena na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Više svjedoka navodilo je kako im se žrtva u više navrata žalila na Smažila koji je bio posesivan, manipulativan i ljubomoran. To je potvrđeno i pribavljenom korespondencijom između žrtve i svjedoka preko društvenih mreža, te na temelju psihijatrijskog vještačenja okrivljenika, koje je pokazalo da je “on osoba s narcisoidnim i latentno agresivnim crtama ličnosti, sklona kontrolirati druge osobe”.

Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA POLICAJCI U PLETERNICI

Krijumčara ljudi izdale tuđe tablice

SUNCE NIJE JEDINO ČEGA SE TREBAMO ČUVATI NA PLAŽI

Vremešni Čeh (82) snimao golu djecu digitalnim fotoaparatom

U ISTRAŽNOM ZATVORU ZAVRŠIO 39-GODIŠNJAK

Istukao dvojicu metalnom palicom

Najčitanije iz rubrike