Crna kronika
OČEVID NESREĆE NA ĐAKOVAČKOJ OBILAZNICI

Motociklist poginuo, vozač šlepera nije stao na STOP
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Zbog izazivanja prometne nesreće 32-godišnji vozač šlepera kazneno je prijavljen
Nakon što se u srijedu predvečer na đakovačkoj zaobilaznici dogodila teška prometna nesreća, u kojoj je u sudaru sa šleperom na mjestu događaja smrtno stradao mladi motociklist iz Đakova - neslužbeno doznajemo da je to 26-godišnji M. P. Policijska uprava osječko-baranjska oglasila se priopćenjem o tom tragičnom događaju, kao i o rezultatima provedenog očevida, a u kojem navodi da se nesreća dogodila na raskrižju obilaznice i prilazne ceste za autocestu A5, oko 18 sati.

Kako se navodi, do prometne nesreće došlo je kada se 32-godišnji vozač šlepera, koprivničkih registracijskih oznaka, prilikom silaska s autoceste i uključivanja na zaobilaznicu, nije zaustavio na znak STOP te je oduzeo prednost motociklu đakovačkih registracijskih oznaka s kojim je đakovačkom obilaznicom upravljao 26-godišnjak. U sudaru s teretnim vozilom, motociklist je smrtno stradao na mjestu događaja.

- Zbog obavljanja očevida prometne nesreće, koji su obavili policijski službenici PP Đakovo u suradnji sa zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Osijeku, od 18.20 do 22 sata đakovačka obilaznica bila je zatvorena za sav promet - stoji u priopćenju Policijske uprave u kojem se navodi i da vozač šlepera nije bio pod utjecajem alkohola i za vrijeme vožnje koristio se sigurnosninim pojasom, a motociklist je imao zaštitnu kacigu i jaknu. Nažalost, od težine zadobivenih ozljeda mladi motociklist je poginuo na mjestu nesreće.

- Protiv 32-godišnjaka slijedi prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu - navodi se u jučerašnjem priopćenju PU osječko-baranjske.

Đakovčani za tragično preminulog M. P. govore samo lijepim riječima, da je bio vrijedan, odgovoran mladi čovjek te da je bio zaljubljenik u motocikle i odgovornu vožnju na motoru. Bio je mladi čovjek pred kojim je bio život, a uskoro se trebao i oženiti. Njegova tragična smrt u vrlo kratkom je vremenu, oko dvije godine, druga velika tragedija koja je zadesila njegovu obitelj. Mladi motociklist bit će, doznajemo u đakovačkom komunalcu Univerzalu, pokopan na Gradskom groblju u Đakovu, u petak, 17. svibnja, u 15 sati.

Inače, i do sada je đakovačka zaobilaznica uzimala živote u prometu - što na samoj trasi te prometnice i to baš na tom dijelu koji je i šumovit, kao i na križanjima obilaznice s cestama za Selce Đakovačke i Satnicu Đakovačku, no te su dvije velike crne točke nedavno dobile kružne tokove kao sigurnije i preglednije prometno rješenje na tom vrlo prometnom pravcu, što državnu cestu DC7 zaobilazno od Đakova ‘vodi’ iz smjera Osijeka prema Slavonskom Brodu, kao i autocestama A5 - Beli Manastir - Osijek - Đakovo - Svilaj, te A3 - Zagreb - Lipovac.

Suzana Župan
SAVJETI POLICIJE
Policija je prije početka motociklističke sezone, apelirala na sve sudionike ui prometu na povećani oprez. Drugi vozači se da budu oprezni prilikom skretanja sa sporedne na glavnu cestu, jer je upravo nepažnja vozača kamiona iz đakovačkog slučaja bila uzrokom nesreće. i pogibije vozača motocikla Također, vozači motocikala se pozivaju da se prilikom vožnje u lijevom zavoju odmaknu dovoljno od središnje crte jer vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može biti do jednog metra u prometnom traku namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera. “Vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila, iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo jedan prometni trak”, savjetuje policija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike