Novosti
ESKALIRALI VIŠEMJESEČNI PROBLEMI S AGRESIVNIM DJETETOM

Roditelji problematičnog dječaka upali u školu, učiteljica štitila razred
Objavljeno 17. svibnja, 2024.
Ministarstvo obrazovanja izvijestilo je u četvrtak da sigurnost učenika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena u incidentu u kojem su roditelji devetogodišnjeg dječaka problematičnog ponašanja upali u osnovnu školu, zbog čega se učiteljica s učenicima zaključala u razred.

Ministarstvo je kontaktiralo ravnateljicu škole koja ih je izvijestila o poduzetim mjerama te rekla kako je njezina reakcija zaključavanja u učionicu bila preventivna kako bi se spriječile moguće neugodnosti za učenike. Nakon dolaska policije te udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike, priopćilo je Ministarstvo Hini. U kontaktu smo sa školom u pružanju savjetodavne te svake druge pomoći, dodali su.

Odvjetnica Ana-Marija Vegar, koja zastupa roditelje koji se mjesecima žale na ponašanje devetogodišnjeg dječaka, izjavila je kako je problem eskalirao te da je u pitanju fizičko, psihičko i seksualno uznemiravanje. Učenik je prije dva mjeseca izdvojen iz razreda i nastavu prati online u posebnoj učionici, a roditelji su s njim u četvrtak došli pred razred i zahtijevali da im se sin vrati na nastavu. Vegar je ocijenila da je "ta mjera (izdvajanja), koliko god je bila potrebna, sada metamorfozirala u nešto pogrešno".

“Roditelji koje zastupam su u strahu za sigurnost svoje djece i očekuju da problem riješi ponajprije škola, koja prati učenika cijelo vrijeme i ima potrebne informacije", rekla je Hini odvjetnica. Od ravnateljice, dodala je, očekujemo da uključi i ostale nadležne institucije, a to su Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, Agencija za odgoj i obrazovanje, ali i nadležni Ured za socijalni rad, kao i policija i školska medicina.

“Ako do kraja ove školske godine roditelji koje zastupam ne dobiju garanciju da je problem riješen i da je to dijete preseljeno u drugu školu, oni će svoju djecu ispisati iz škole", ustvrdila je Vegar. Ocijenila je da u školi vlada strah, neizvjesnost, psihoza i frustracije, te da je unatrag mjesec dana policija intervenirala tri puta. U posljednje vrijeme dječak pokazuje osvetničke namjere, osobito prema trojici dječaka iz razreda, a navodno ga u tome podupiru roditelji, ustvrdila je. "Jasno je da to dijete treba pomoć, i stoga očekujemo cjelovito rješenje koje će omogućiti sigurnost, odgoj i obrazovanje za sve učenike", zaključila je. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog