Novosti
SDP - OTVORENA POBUNA KRENULA IZ SLAVONIJE

Nezadovoljstvo: Sve je više članova koji Peđu Grbina ne žele za predsjednika stranke
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Šefu SDP-a se zamjera kršenje obećanja danoga prilikom sastavljanja izbornih lista
Samo što su se u srpnju 2020. godine zatvorila birališta na izborima za deseti saziv Sabora, a mediji počeli objavljivati rezultate izlaznih anketa, protivnici tadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića promptno su zatražili njegovu ostavku.

Iako tada još ni jedno službeno izvješće biračkih odbora nije pristiglo u Državno izborno povjerenstvo, Bernardićeva unutarstranačka oporba, "ekipa iz Kamanja", koju su predvodili slavonski SDP-ovci, ocijenila je da je pravi trenutak da se krene u njegovo rušenje. Njihov se "osjećaj" pokazao točnim jer su rezultati tadašnjih izbora za SDP bili katastrofalni. Bernardić je prihvatio odgovornost, priznao poraz i povukao se. Na čelo stranke dolazi Peđa Grbin, koji s najbiližim suradnicima potpuno preuzima SDP i kreće u obračun sa svima onima koji nisu željeli sudjelovati u rasturanju stranke prije izbora i nisu potpisali otvoreno pismo protiv Bernardića.

Prekršeno obećanje


Zašto je važno prisjetiti se tih trenutaka?

Naime, četiri godine poslije Grbin je ostvario jednako loš rezultat sa SDP-om na izborima za jedanaesti saziv Sabora, donoseći stranci samo jedan mandat više od Bernardića, ali nitko iz vodstva nije smatrao da bi bilo odgovorno i časno bar ponuditi, ako ne i dati ostavku. Čak ni nakon činjenice da je, skrivajući se iza Zorana Milanovića, koji je, uključivši se u izbornu kampanju kršio Ustav, Grbin uspio srozati ugled funkcije čelnika Socijaldemokratske partije Hrvatke na najniže grane dotad. Nije međutim trebalo dugo čekati da u SDP-u sazrije nezadovoljstvo Grbinovim vođenjem stranke te činjenicom da je u protekle četiri godine uspio toliko devastirati SDP što, do tada, nije uspjelo ni najvećim suparnicima.

Otvorenim pismom Peđi Grbinu se obratio predsjednik Gradske organizacije SDP-a Našice, dr. Samir Haj Barakat, koji mu je zamjerio što je prekršio dogovor i obećanje dano prilikom sastavljanja izbornih lista. "Prvi put si na Predsjedništvu SDP-a odlučio bez rasprave donijeti odluke o tome tko će sve biti potpredsjednik Sabora u ime SDP-a te tko će ući kao zamjenski zastupnici u Sabor. Tu si, valjda po zaslugama za odlične izborne rezultate u odnosu na 2020. godinu, odnosno jedan mandat više, smatrao da to trebaš donijeti samostalno i autokratski", napisao je predsjednik našičke organizacije stranke u pismu koje je objavio i na svom profilu na Facebooku.

Za Glas Slavonije dr. Haj Barakat u ponedjeljak je rekao kako je s ovim pismom izišao ponajprije zbog reakcije članova i simpatizera koji su dali glas SDP-u, ali i njemu i svim drugim ljudima s liste, a koji su najavili napuštanje stranke nakon što su vidjeli da Grbin ne govori istinu. "Pozvao sam ljude koji su izrazito razočarani odlukama vodstva SDPH da se smire i da ne izlaze iz stranke jer smatram da SDP ima šansu. Pričekajmo da prođu europarlamentarni izbori jer imamo dobre ljude na listi. Ovo je bila vatrogasna mjera kako bih spriječio daljnje osipanje i urušavanje stranke", poručio je Haj Barakat.


Podsjeća kako mu Grbin nije obećao mjesto u Saboru, već mu je najavio kako će se gledati preferencijalni glasovi. "Pred sastavljanje liste u četvrtoj izbornoj jedinici rekao mi je: ‘Samire, dobit ćeš mjesto, ali nije ulazno‘, na što sam ga pitao hoće li se nakon izbora gledati preferecije s obzirom na to da smo znali kako Biljana Borzan neće ići u Sabor. Rekao je: ‘Naravno, Samire, da će se gledati preferencije, pa to je demokracija. Ako pobijedimo, imat ćemo čak i problema s popunjavanjem svih tih mjesta.‘ Pristao sam na to. Nisam ga ucjenjivao kao što su to činili neki drugi. Lista je sastavljena na temelju ucjena određenih članova koji su tražili svoja mjesta ili pak da se neke ljude stavlja ili neke ne stavlja kako bi mogli voditi svoju preferencijalnu kampanju, a prema svemu sudeći ti su već tada počeli s unutarstranačkom utrkom", smatra našički SDP-ovac.

Opstrukcija


Postupke predsjednika SDP-a ocjenjuje izdajom birača. "Grbinu su puna usta kada je u pitanju vaganje koliko je HDZ dobio glasova i mandata, a kada su u pitanju naši preferencijalni glasovi koji mu direktno govore koga birači žele, to je zaboravio. Podsjećam da sam kao predsjednik našičke organizacije dobio više glasova od predsjednika osječke organizacije koji je tamo instaliran", tvrdi Haj Barakat.

Pogledom u rezultate vidljivo je da je dr. Haj Barakat s trinaeste pozicije na listi SDP-a i partnera u četvrtoj izbornoj jedinici osvojio više glasova od zbroja preferencijalnih glasova koje su dobili predsjednica županijske organizacije Sanja Bježančević te Boris Piližota (koji su ušli u Sabor) i predsjednik osječke organizacije Vjeran Marijašević. Prema broju glasova je treći na listi iza Mišela Jakšića i Biljane Borzan.

“Osječka organizacija namjerno je devastirana. Moj se rad stalno opstruira od SDP-a OBŽ-a. Čitavo vrijeme radim na terenu i mogu reći da imam više problema s pojedinim ljudima iz SDP-a OBŽ-a nego s članovima drugih stranaka. O tim ću stvarima razgovarati na Glavnom odboru, čiji član nisam, nakon europarlamentarnih izbora", najavio je Haj Barakat.

Da u SDP-u vrije potvrđuje i sve više kandidata za Grbinova nasljednika. Tako se nakon gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića u utrku uključio i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević. Podsjetimo, Krstičević se protivio kampanji rušenja Bernardića. Sigurno je da će ih, kako se vrijeme europskih izbora bliži, biti još više. Klima u SDP-u je takva da većina članstva ne želi čekati jesen za promjene u vodstvu, već to planiraju napraviti prije ljeta. Razlog je spriječiti daljnju devastaciju i osipanje stranke.

Tomislav Prusina
Samir Haj Barakat

predsjednik Gradske organizacije SDP-a Našice

Grbinu su puna usta kada je u pitanju vaganje koliko je HDZ dobio glasova i mandata, a kada su u pitanju naši preferencijalni glasovi koji mu direktno govore koga birači žele, to je zaboravio.

OSTATI DOSLJEDAN I NE VARATI BIRAČE
Samir Haj Barakat proziva Grbina da je odgovoran za to što u Slavoniji postoje uspješne organizacije, a uspješne su zato što su dovoljno daleko od Osijeka i Virovitice. “Ti bi to trebao shvatiti jer si od svih nas upoznat s problematikom našeg terena. I za to si odgovoran! Postoje neke moralne vrijednosti do kojih drže naši članovi i birači koje si u više navrata pogazio i zbog čega su rezultati porazni. Porazni su pogotovo ako uzmemo u obzir sve skandale i malverzacije, lopovluke i korupcije HDZ-ove vlade i ministara koji su ti praktički servirali ‘na tacni’ pobjedu. I za to si odgovoran! Tako su loše sastavljene liste i u drugim izbornim jedinicama, postavljeni krivi ljudi zbog tvojih loših procjena i zbog toga moraš prestati odmagati SDP-u i svojim nedjelovanjem pomoći našim kandidatima u utrci za EU parlament, te pustiti SDP da počne rasti. Barem netko u ovom izbornom kaosu treba ostati dosljedan i ne varati birače”, navodi dr. Haj Barakat u pismu na koje je dobio i veliki broj pozitivnih reakcija.

MANIPULACIJA
Samir Haj Barakat podsjeća Grbina na dogovor da se nakon izbora neće ići s “cipelarenjem”, odnosno da se neće raditi ono što se radilo Bernardiću prije četiri godine. “Peđa je očito manipulirao ne samo sa mnom nego i s drugim kandidatima s lista. Osvojio je samo jedan mandat više, a da nije uskočio Zoran Milanović, bili bi deset mandata manje”, ocjenjuje našički SDP-ovac, dodajući kako je na listi koju je sastavljao Mišel Jakšić na temelju prijeizbornih anketa bio na puno višem mjestu. “Na kraju sam završio na 13. mjestu uz obećanje da će se uzimati u obzir preferencijalni rezultat, što i jest jedno od najboljih mjerila volje birača. Grbinovi najveći saveznici su odmah nakon izbora zvali s prijedlogom da se Peđu ruši, u čemu nisam želio sudjelovati”, kaže Haj Barakat o razlozima slanja otvorenog pisma.

Možda ste propustili...

DRŽAVNU MATURU IMA PRAVO PISATI 29.597 PRISTUPNIKA IZ 27 PREDMETA

Glavni dio državne mature krenuo ispitom iz engleskog jezika

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE USTVRDIO:

Do kraja godine bit ćemo na 77,5 posto prosjeka razvijenosti EU-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji