Crna kronika
SAMO ZA VIKEND U SLAVONIJI

Pijani vozači ‘upumpali’ 100.000 € u proračun
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Fascinira upornost pijanih vozača auta da, brutalnim kaznama unatoč, svakoga vikenda s viškom alkohola sjedaju u vozila
Nakon iščitavanja policijskih statistika za vikend možemo slobodno reći kako, dok je pijanih vozača, nema straha za državni proračun. Naime, u četiri slavonske županije zaustavljen je tijekom vikenda 81 vozač motornih vozila koji je imao više od 0,5 promila alkohola u krvi. Kako su novčane kazne za pijanu vožnju iznad tisuću eura, da se primijetiti da će slavonski vozači državnom proračunu samo za protekli vikend "pripomoći" s najmanje 100.000 eura! Brojka je to koja zabrinjava.

U Osječko-baranjskoj županiji od petka do nedjelje zaustavljen je 31 pijani vozač. Najviše ih je, 24, vozilo automobil, petorica su bila na biciklu, jedan je pijan vozio električni romobil, a posljednji je pijan upravljao - motokultivatorom. Dva su se vozača (jedan automobila i jedan bicikla) odbila alkotestirati, a jedan vozač automobila odbio se podvrgnuti ispitivanju na prisutnost droga u organizmu. To im nije bio pametan potez, s obzirom na to da prijavu preuzima nadležni prekršajni sudac.

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u nedjelju u 23 sata u Osijeku kada je u nadzoru prometa zatečen 35-godišnji vozač automobila koji je u krvi imao visokih 3,43 promila alkohola. Vozaču prijeti plaćanje 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, tu je još i zabrana upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do godine dana te upis 6 negativnih bodova. Inače, tijekom vikenda na cestama Osječko-baranjske županije evidentirano je još 188 prekršaja, 98 prekršaja prekoračenja brzine, 16 nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet nepropisnog korištenja mobitela...

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom vikenda zaustavljeno je 15 pijanih vozača. Najpijaniji je, sa 2,34 promila alkohola u krvi, bio 56-godišnjak, koji je zaustavljen u Vinkovcima. Zabilježeno je i 18 prometnih nesreća. U petak oko 7.30 u Borovu 65-godišnji vozač autobusa oduzeo je prednost prolaska na raskrižju 40-godišnjem vozaču kamiona, pri čemu je u bočnom sudaru 40-godišnjak lakše ozlijeđen. Istog dana u 13.10 u Gunji 76-godišnji vozač mopeda je u kružnom toku pao s mopeda i lakše se ozlijedio. Također u petak, oko 14.30 u Vođincima, 29-godišnji vozač kamiona zabio se u automobil koji je 33-godišnjak zaustavio zbog crvenog svjetla. U ovoj nesreći vozač auta je teže ozlijeđen, a 33-godišnjakinja i dijete na stražnjem sjedalu lakše su ozlijeđeni. Do sudara je došlo i na cesti Vrbanja - Spačva, kada je 43-godišnjak automobilom obilazio automobil 57-godišnjak, koji je u tom trenutku skretao ulijevo. U bočnom sudaru 57-godišnjak je lakše ozlijeđen.

U subotu oko 4.30, na cesti Posavski Podgajci - Drenovci, 18-godišnjak je autom prešao na bankinu, sletio u kanal i pri udaru vozila u kosinu kanala zadobio teške ozljede. Potom je oko 5.30, na cesti Mirkovci - Stari Jankovci, 25-godišnjak sa 0,77 promila alkohola u krvi autom sletio u kanal, pri čemu je lakše ozlijeđen. Oko 17.30 u Opatovcu, na raskrižju ulica, 70-godišnji vozač automobila oduzeo je prednost 67-godišnjem vozaču motocikla. U bočnom sudaru došlo je do pada vozača motocikla i 59-godišnje putnice na motociklu, pri čemu je putnica teško ozlijeđena. Oko 19.10 na ravnom cestovnom potezu između Nuštra i Bršadina 47-godišnja vozačica automobila prešla je na lijevi prometi trak i udarila u automobil kojim je iz suprotnog smjera upravljao 43-godišnjak. U prometnoj nesreći 47-godišnja vozačica teže je ozlijeđena, a 43-godišnji vozač i troje putnika u njegovu vozilu lakše su ozlijeđeni.

U nedjelju oko 12 sati na cesti Nuštar - Marinci 54-godišnji vozač automobila pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,21 promila u zavoju je sletio s kolnika, pri čemu je lakše ozlijeđen. Oko 13.40 na cesti Mirkovci - Privlaka 48-godišnja vozačica automobila u zavoju je sletjela s kolnika, pri čemu je lakše ozlijeđena.

Milan Bugarić
S PIJANE VOŽNJE ODMAH U ZATVOR
U Požeško-slavonskoj županiji najveća novčana kazna prijeti 23-godišnjaku koji je zaustavljen u nedjelju oko 1.30 u Požegi u Županijskoj ulici. Imao je 1,30 promila alkohola i vozio je prije stjecanja prava na upravljanje te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B-kategorije. Prijeti mu plaćanje 3330 eura i zabrana upravljanja vozilom B-kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi, gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru od deset dana.

Najčitanije iz rubrike