Autoglas
VRHUNSKI VOLKSWAGENOV KAMPER

California ima dizajn prethodnika, ali je puno prostraniji
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Moći će se naručiti pet verzija Californije sa serijskim podiznim krovom: Beach, Beach Tour, Beach Camper, Coast i Ocean
California je legendarni kamper. Nakon proizvedenih više od 280.000 primjeraka Volkswagen predstavlja potpuno novi model koji se temelji na dugoj verziji Multivana. Svaki je dio kampera redizajniran, te je on sada prostraniji, pametniji, sofisticiraniji, svestraniji i održiviji. Ipak slijedi dizajn svojih legendarnih prethodnika, nastavljajući tako jednu od velikih priča o uspjehu.

Zadržani su ključni detalji Californije poput podiznog krova i interijera koji je pažljivo isplaniran do najsitnijih detalja. Prvi put sve Californije bit će serijski opremljene dvojim kliznim vratima i time omogućiti još raznovrsniju upotrebu. Dodatno će u novom modelu biti predstavljen plug-in hibridni sustav pogona na sve kotače. Time se kamper privremeno pretvara u električno vozilo, što istovremeno omogućuje velike ukupne dosege. Pretprodaja nove Californije počinje nakon ljeta, a u Hrvatsku stiže krajem godine. Sve verzije nove Californije opremljene su podiznim krovom s prednjim prozorom i velikim prednjim otvorom te dva dodatna bočna prozora u mijehu krova (svi s mrežom protiv komaraca).


Dimenzije


Dodatna zajednička značajka su klizna vrata na lijevoj i desnoj strani, pa se na putovanjima obje strane vozila prvi put mogu koristiti i kao otvorena terasa. Opcijska se tenda sada može naručiti za lijevu ili desnu stranu za zaštitu od kiše ili sunca. Novost su i pojedinačna sjedala umjesto stražnje klupe. Posljednje, ali ne manje važno, svi novi modeli Californije, od verzije Beach Tour naviše, također su opremljeni potpuno novom upravljačkom jedinicom kampera u C-stupu na suvozačevoj strani. Svim se funkcijama kampera može upravljati i provjeravati ih preko zaslona.

Kamper je dugačak 5173 mm (prethodni model: 4904 mm); širina bez vanjskih retrovizora iznosi 1941 mm (prethodni model: 1904 mm). S 1990 mm sa spuštenim krovom visina je identična onoj prethodnog modela, što znači da je ponovno prikladan za parkirne garaže na više katova. Između osovina se proteže dugi međuosovinski razmak od 3124 mm - osigurava još više prostora u vozilu u odnosu prema prethodnom modelu. Sa zatvorenim krovom, visina interijera iznosi 1297 mm; kada je podizni krov otvoren, ona se povećava na 2108 mm. VW California pokreću tri različita sustava koji se mogu kombinirati sa svim paketima opreme i svi su upareni s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.


Motorizacija


Motor je 4-cilindrični snage 110 kW (150 KS) kao učinkovit dizelski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TDI). Benzinski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TSI) jednako visokog okretnog momenta proizvodi 150 kW (204 KS). I TDI i TSI motor pokreću prednju osovinu. Nova značajka modela California je novi plug-in hibridni pogon (eHybrid) s izlaznom snagom sustava od 180 kW (245 KS). Plug-in hibridni pogon omogućuje VW California da se privremeno pretvori u električno vozilo tijekom svakodnevne upotrebe. Visoka učinkovitost kombinacije električnog motora i vrhunskog TSI motora (1.5 TSI evo2) također omogućuje velike ukupne dosege i maksimalnu težinu prikolice do 2000 kg.

Milan Bugarić
IDEALAN ZA SAN

 

California Beach ima šest sjedala (2+2 pojedinačna sjedala u drugom i trećem redu) i prostor za spavanje za dvije osobe ispod podiznog krova koji se može otvoriti i zatvoriti ručno s pomoću novog mehanizma jednostavnog za rukovanje. Dimenzije kreveta s podignutim krovom su 2054 x 1137 mm u svim novim modelima California, a opremljen je udobnim madracem i visokokvalitetnim oprugama. Ima i dodatni sklopivi madrac (1980 x 1330 mm) koji se postavlja na preklopljena pojedinačna sjedala i može se potpuno sklopiti. 

280

tisuća Volkswagen California prodano je do sada

3

različita sustava pokreću Volkswagen Californiju

Pretprodaja u Hrvatskoj počinje na ljeto, a u salone dolazi krajem godine

Možda ste propustili...